Възстановеното след реставрация и основен ремонт първо класно училище в

...
Възстановеното след реставрация и основен ремонт първо класно училище в
Коментари Харесай

Откриват първото класно училище в Широка лъка

Възстановеното след реституция и главен ремонт първо класно учебно заведение в Широка лъка ще бъде намерено на 30 октомври, заяви кметът на селото Васил Седянков. Построеното през 1888 година школо отваря порти още веднъж като Музей на духовността. Вътре всички пространства са с дървени тавани и има атмосфера на тогавашното школо. Очаква се то да бъде благословено персонално от митрополит Николай.

В музейната експозиция ще бъдат показани артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка и експонати от ранното християнство. 760 000 лева коства възобновяване и реставрацията на учебната постройка, която е благосъстоятелност на Пловдивската митрополия.  Средствата за издигането още веднъж на знаковото както за Широка лъка, по този начин й за района учебно заведение бяха обезпечени през 2018 година с разпореждане на Министерски съвет.

Първото в Широка лъка класно учебно заведение „ Св. Пантелеймон “ е построено в двора на църквата „ Успение Богородично “ през 1888 година с 22 000 лири, събрани като дарения, съгласно летописите на родопското село. Целият комплекс е монумент на културата от национално значение. Школото е строено от локалните уста майстори Костадин Бозов и Васил Белогащев-Кьотата с наклонени във вътрешността стени и съумява да оцелее при естествени стихии и откакто 30 години заставам изтърбушено, поради почнал само че стопиран през социализма ремонт на постройката. За реставрацията на учебното заведение беше направен план от арх. Румяна Пройкова, специалист по монументи на културата. „ Възстановяването му се случи с голямата поддръжка на Пловдивската митрополия и персонално на владиката Николай ", означи Седянков. Пловдивският митрополит нееднократно бе на визити в селото, а през 2018 година докара и патриарх Неофит за честването на екзарх Стефан, един от най-почитаните ни духовници, прочут като спасителя на българските евреи. Възраждането на школото получава мощната поддръжка на община Смолян, кметството и общността в Широка лъка - едно от дребното села в страната, което напълно е архитектурен резерват.

Наложителен е ремонт на къщата на Екзарх Стефан, която е в непосредствена непосредственост с учебното заведение и също е благосъстоятелност на Митрополията, сподели Седянков. Предвижда се да бъде трансфорат в къща - музей на родения в Широка лъка Екзарх, който е учил в емблематичното учебно заведение.

.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР