Възстановената с научни методи глава на Георги Стойков Раковски ще

...
Възстановената с научни методи глава на Георги Стойков Раковски ще
Коментари Харесай

Показват главата на Раковски в изложба за 200-годишнината му

Възстановената с научни способи глава на Георги Стойков Раковски ще бъде показана на изложбата, отдадена на 200-годишнината от рождението на революционера. Тя ще бъде открита на 14 април в Регионалния исторически музей.

Образът е основан благодарение на методите на антропологичната реорганизация от същинския череп на Раковски. Той се пази в мемориала-костница в град Котел. „ Неин създател е бишият шеф на Института по антропология към Българска академия на науките проф. Йордан Йорданов “, изясни шефът на Историческия музей доктор Стефан Шивачев.



Проф. Йорданов с някои от възстановките, които е направил. borbabg.com

Професорът прави възстановки на достоверни черепи на български исторически персони още от средата на 60-е години на предишния век. Правил главите на чиргубоила Мостич – върховен министър по времето на царете Симеон и Петър, на цар Калоян, на Матей Преображенски – Миткалото, както и на Захари Стоянов.

Главата на Раковски е предоставена от Националния антропологичен музей в София.

Д-р Шивачев напомни, че името на създадетеля на проведеното ни революционно придвижване за избавление е кръстен на вуйчо си капитан Георги Мамарчев. Баща му се е казвал Стойко, а Раковски е фамилният им прякор.

Проф. Йорданов прави първата си реорганизация на череп през 1963 година. Учил се е от проф. доктор Милко Балан и проф. Димитър Каданов. До края на кариерата си възвръща над 60 глави на исторически персони. Завършил е стоматология във Висшия медицински институт в София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР