Възстановена е работата на ГКПП Ярине и Бърняк на границата

...
Възстановена е работата на ГКПП Ярине и Бърняк на границата
Коментари Харесай

Барикадите в Северно Косово са премахнати. Граничните пунктове със Сърбия са отворени

Възстановена е работата на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ярине " и " Бърняк " на границата сред Косово и Сърбия, откакто бяха отстранени барикадите по пътищата към тях, заяви нощес косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът в Прищина посочи, че барикадите, сложени на девет разнообразни места в северната част на Косово, към този момент са изцяло отстранени.

Свободата на придвижване е възобновена, граничните пунктове „ Ярине “ и „ Бърняк “ са отворени за жители, написа Свечля.

Шефът на Министерство на вътрешните работи на най-младата балканска страна уточни още, че както е дало обещание косовското държавно управление, с цел да " резервира стабилността в страната и района, “ след премахването на барикадите то отсрочва за първи септември използването на решенията си за персоналните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а употребени в Косово.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени в Сърбия. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски.

След среща с сътрудници от Европейски Съюз и Съединени американски щати косовското управление реши в неделя да отсрочи, плануваните промени, в случай че косовските сърби отстранен блокадите.

Преди повдигането на блокадите от 31 юли в среднощ косовските управляващи започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски персонални карти. От неделя, 31 юли в среднощ до понеделник, 1 август на обяд, над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, заяви министър Свечля.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано удостовери, че институциите на Европейски Съюз и страните членки наблюдават " със угриженост " развиването на събитията в Косово. Той удостовери, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел разговора сред Косово и Сърбия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР