Възстановена е дейността на фондация Пространство Култура, която да продължи

...
Възстановена е дейността на фондация Пространство Култура, която да продължи
Коментари Харесай

Копринка Червенкова: Вестник "Култура" е нужен и трябва да бъде спасен

Възстановена е активността на фондация " Пространство Култура ", която да продължи да издава седмичника вестник " Култура ", след решението на издателя - фондация " Комунитас ", да стартира издаването на друга медия със същото име и марка. За това осведоми в. " Култура ".

Фондация " Пространство Култура ", която е някогашният издател на " Култура " (преди покупката на вестника от Светослав Божилов през 2007 г.), ще е и бъдещият издател, в случай че се съберат средства.

От края на юли познатият седмичник " Култура " ще престане да съществува, а от началото на септември със същото име стартира да излиза месечно издание с нов образ и нов екип.

Това е решението на притежателя на марката Светослав Божилов и издателя фондация " Комунитас ", което се удостоверява от известието и в този брой на седмичника. В него се споделя, че смяната на " Култура " е повече от наложителна в пост-Гутенберговия свят, в който живеем. За задачата фондация " Комунитас " стартира и цялостно дигитализиране на хартиеното издание – в годините преди и след 1989 година, което ще бъде изцяло налично на уеб страницата.
Новият екип е този, който прави в този момент уеб страницата " Портал Култура ", който
ще продължи да съществува.

Същевременно сегашният екип на в. " Култура ", който е посветил десетилетия на изданието, управителен от основния редактор Копринка Червенкова, съобщи желание да продължи издаването на седмичника - под друго име, само че със същия заряд, което е видно също от известие във вестника. Екипът показва позицията, че вестникът е необходим на България, " тъй като в нея продължава да има прекалено много политкомисари, заменили едно " тоталитарно " верую с друго – " демократично " верую ". И че българската интелигенция заслужава вестник на всички гледни точки, средище на действителни диспути за развиването на страната.

Решението на издателя да инсталира главата на вестника върху ново списание Копринка Червенкова разяснява: " Това съгласно мен е жесток трансфер на непознат символически капитал, който евентуално е легален, само че е прекомерно надалеч от нормите на възпитание. Освен това намирам за несъвместимо с нормите на правото декларираното от фондация " Комунитас " желание да цифровизира напълно хартиеното издание до 2007 година Все отново би трябвало да припомня, че до тази дата наличието на вестника не е нейно. "

Червенкова акцентира също, че зад днешната " Култура " с изключение на екип стои и общественост, за която той е значим. " В името на тази общественост ние ще се опитаме да създадем вестник, който ще продължи най-хубавото от настоящето издание. Затова сме оповестили акция за набиране на средства ", изясни тя.

Седмичникът " Култура " стартира да излиза преди 61 години и има своя значима биография - преди под името " Народна просвета ", след 1989 - като " Култура ". Негов основен редактор от 1990 година е Копринка Червенкова. Екипът, който работи и до през днешния ден във вестника, считан от мнозина за елитарна медия, съумя да премине през най-тежките години на прехода, без да накърни престижа на изданието и без да се слага в нозете на някоя власт. На неговите страници могат да бъдат открити значими текстове и емблематични имена, маркирали последните 30 години.

-
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР