Възстановен е след изгарянеСъвсем скоро Ловеч ще стане по-достъпен за

...
Възстановен е след изгарянеСъвсем скоро Ловеч ще стане по-достъпен за
Коментари Харесай

Покритият мост е символът на Ловеч

Възстановен е след изгаряне


Съвсем скоро Ловеч ще стане по-достъпен за туристи, откакто неотдавна беше направена първа копка на нова права от автомагистрала “Хемус ” край града, както и беше обещано началото на новия обходен път на града. Това обаче надалеч не е единствената причина да посетите Ловеч, прочут като града на люляците.

Ако всеки град си има собствен знак, който го дефинира и го прави прочут по света, за Ловеч това е покритият мост, построен от занаятчия Колю Фичето. Той е издигнат през 70-те години на 19-ти век и свързва остарелия квартал Вароша със актуалния град, простирайки се над река Осъм. Каменната му основа и дървеното му облекло го вършат неповторим и единствен на Балканите. В Европа има още единствено три сходни, измежду които най-известен е този във Флоренция (Италия), само че не по-малко атрактивни са покритите мостове на Люцерн (Швейцария) и Ерфурт (Германия).

При основаването на моста в Ловеч в него се помещавали към 60 дюкянчета на занаятчии, които предложили своите артикули. Днес също можете да си купите от моста сувенири, бижута и предмети на създатели от района от към 10-на магазина.
 От моста на Колю Фичето се открива панорама към остарелия град. От моста на Колю Фичето се открива панорама към остарелия град.
Първоначално мостът е както пешеходен, по този начин и транспортен и е построен от известния български строител занаятчия Колю Фичето по поръчка на Османската страна. В построяването сред 1874 и 1876 година се включват доста поданици от града на люляците. Бил е с дължина 84 метра, височина от 7 метра и широчина 10 метра, от които половината са пътно платно, а останалите – пешеходен път. Той е построен напълно от дърво, без никакви железни елементи. Каменните устои, на които се крепи, са пет и са с височина от 4,5 метра.

Както всички шедьоври на занаятчия Колю Фичето, мостът бил декориран с изображения на лъв, двуглав орел, камшик, който изобразявал този на поробителя, фигура на жена. Мостът се осветявал от газови фенери. За страдание през 1925 година мостът изгаря съвсем до основи. На негово място е построен още веднъж затрупан мост, само че от железобетон и със стъклен покрив. През 80-те години на предишния век е реконструиран, с цел да прилича първичния шедьовър на Колю Фичето. На мосът обаче липсва транспортна част и той е напълно пешеходен. Дължината му е по-голяма и доближава 106 метра.

На покрития мост можете да научите и за всички атракции в и край Ловеч, както и да видите макети на част от тях в Туристическия информативен център. Там можете да намерите брошури, информация за хотелите в района и доста повече за историята на Ловеч.

В старите къщи живели търговци


Вароша е разгласен за архитектурен резерват


В църквата “Света Богородица ” е пял дякон Левски

По покрития мост в Ловеч се стига до несъмнено най-атрактивния квартал на града – остарелият Вароша. В къщите му живеели търговци, а домовете им били издигнати с лице към вътрешния двор, с цел да не надничат непознати очи в тях.
 Къщите във Вароша пазят духа на Възраждането Къщите във Вароша пазят духа на Възраждането
Повечето от къщите имали дървени чардаци, които прилични на актуалните тераси и били покрити най-често от горната страна и в профил, а през зимата ги затваряли както през днешния ден са остъклени балконите на част от блоковете. На кьошковете се събирали фамилията и гостите, гледали кой минава по улицата и го коментирали. Също като в актуалните кафенета на основните градски улици. Днес като пухкави стражи на тези къщи гордо се разхождат добре гледани и гальовни котки, които ви водят от забележителност на забележителност и нежно се отъркват в краката ви.

Над квартала се извисява Средновековната ловешка цитадела, от която стартира Второто българско царство. По-ниско е църквата “Света Богородица ”, в която като дякон е служил Апостолът на свободата Васил Левски дружно с поп Кръстю, за който историците оферират от ден на ден доказателства, че не е предал Левски. В непосредствена непосредственост до нея се намира музеят на революционера, в който се пазят документи и предмети, свързани с живота му, както и персоналното оръжие на Левски.
 Сред най-интересните места във Вароша е църквата, в която е служил като дякон Апостолът на свободата Васил Левски. Сред най-интересните места във Вароша е църквата, в която е служил като дякон Апостолът на свободата Васил Левски.
Сред забележителностите на Вароша е остарялата градска баня Дели хамам, която през днешния ден е превърната в интерактивен музей на водата. Дори детската градина Мария Сиркова се обитава в постройката на остарял хан. Докато се разхождате ще минете и около къщите на членовете на Ловешкия революционен комитет, учреден от Васил Левски. В остарелия град се обитава и галерията на Димитър Казаков – Нерон, следва отваряне и на такава на Никола Манев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР