Възрастните хора заслужават по-добър живот. Те заслужават да имат достоен

...
Възрастните хора заслужават по-добър живот. Те заслужават да имат достоен
Коментари Харесай

Управляващите отхвърлиха новия дизайн на бизнес и синдикати по мярката 60/40

Възрастните хора заслужават по-добър живот. Те заслужават да имат заслужен живот с по-достойни и съответни приходи. Усилията ни бяха ориентирани да търсим решение за повишение на приходите на възрастните хора. Това съобщи вицепремиерът и служебнен обществен министър Гълъб Донев по време на брифинг в Министерски съвет след съвещанието на НСТС, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Правителството работи и за възстановяване на обществените услуги в домашни условия, посочи той.

Извънредната епидемиологична конюнктура оказа отрицателно въздействие на компаниите. Това постанова продължение на ограниченията за подкрепяне на бизнеса. Става въпрос за ограниченията „ Запази ме “ и „ 60/40 “. Представителите на страната обаче изрично отхвърлят разновидността за нов дизайн на мярката 60/40, за което упорстват бизнесът и синдикатите.

Служебното държавно управление отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се заплаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново разпореждане с по-благоприятни прагове за достъп.

„ Октомври месец още веднъж да продължим да беседваме да желаеме смяна, нов дизайн на постановлението. Това ще отиде още веднъж към декември месец, надлежно компаниите, които ще чакат поддръжка през октомври-ноември, тази поддръжка ще бъде тотално забавена към тях. Нещото, което най-вече ме тормози, е това, че ние ще излезем отвън рамките на одобрената, на нотифицираната държавна помощ по реда на това разпореждане от милиард и 800 “, съобщи Гълъб Донев.

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли компаниите със спад на приходите с 40 и повече % по отношение на съответния месец на 2019 година получиха обезщетения за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на 100. Новата Коронавирус мярка, която държавното управление договаря с транспортния отрасъл, ще е с бюджет от 15 милиона лв. до края на годината, съобщи още общественият министър.

От КНСБ обявиха, че държавното управление ще даде нотификация, която ще бъде предоставена на новото държавно управление, касаещо финансовата политика за идващите шест месеца на годината.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ съобщи, че са подкрепили удължаването на мярката 60/40. Ако се наложи хората да излязат в неплатен отпуск по време на пандемията, те ще би трябвало да си платят здравните вноски. Тези разноски няма да се поемат за сметка на бюджета. Беше издигнат въпросът за попечителските препоръки и добавките към пенсиите. За размерите на добавките няма да се дава информация.

Навременната поддръжка е най-важна за хората. Това, което се разисква през днешния ден ще обезпечи една поддръжка на заетостта. Искаме да се промени прага на допустимост от 30 на 25, с цел да може по-голям брой работещи хора и предприятия да бъдат подкрепени, показаха от АИКБ.

Министър Донев сподели, че дебатът за размера на минималната работна заплата редстои.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР