Възрастните хора са сред най-рисковата група на пътя, отчита полицейската

...
Възрастните хора са сред най-рисковата група на пътя, отчита полицейската
Коментари Харесай

Трябва ли да има по-строг контрол над по-възрастните шофьори?

Възрастните хора са измежду най-рисковата група на пътя, регистрира полицейската статистика. През 2017 година починалите при произшествия са 682-ма.

Снимка: btvnovinite.bg

Жертвите над 64 години са 179, а ранените – близо 1300. От тях обаче множеството са изгубили живота си не като водачи, а като пешеходци - над 80 души. Загиналите водачи от третата възраст са 53-ма.

Всеки лидер, без значение млад или възрастен, би могъл – в случай че се съмнява в себе си, да отиде на полигон и да си направи тест, като мине по трасето, без да блъсне колчетата.

90-годишният Йордан Стоянов е бил зад кормилото над седем десетилетия. Слязъл е от колата скоро. Спрял да кара не по здравословни, а по финансови аргументи. „ Почувствах към този момент, че нямам пари да подкрепям кола. Накрая съм бил и такси”, признава той.

„ Концентрацията и в този момент си ми е естествена. И съм супер. И дори мога да се състезавам с всички. Обаче към този момент ме е боязън да карам”, добавя Йордан.

Да се лишават книжки поради възраст е дискриминация, твърди и Димитър Теодосиев.

Според него един водач би трябвало да спре да кара, когато самичък почувства, че не може повече и основава риск на пътя – за себе си и за близките.

Казва също, че всеки лидер самичък би трябвало да реши по кое време да слезе от колата. „ Чак да се задължават хората – не бих го приел”, уточни той.

Държавата не може да забрани шофирането поради възрастта, безапелационни са специалистите. „ Като се види, че един член на фамилията, който е по-възрастен и към този момент рефлексите и зрението му изневеряват, самото семейство да вземе ключовете на този водач”, сподели Настимир Ананиев, някогашен ръководител на транспортната комисия в Народно събрание.

В някои европейски страни водачите над 65 години са длъжни да се явяват от време на време на медицински прегледи. Такава концепция към този момент е била обсъждана и у нас.

Експертите предизвестяват, че в случай че има прегледи за възрастните водачи, те би трябвало да са прецизни, а не официални, както е всекидневно да се случва у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР