Възрастните хора често страдат от „световъртеж“, „прималяване“ и причерняване пред

...
Възрастните хора често страдат от „световъртеж“, „прималяване“ и причерняване пред
Коментари Харесай

Може ли да се колабира от болно сърце?


Възрастните хора постоянно страдат от „ световъртеж “, „ примиране “ и причерняване пред очите без образуване на действителен пристъп. Често на това не се отдава нужното внимание, като се недоволствата се считат за част от естествените прояви на възрастта. И в действителност в огромен % от случаите се дължат на напълно естествени или неподлежащи на промяна аргументи. Добре е да се знае обаче, че в основата на всичко това доста постоянно стоят и някои изцяло поправими сърдечни разстройства.

Малко хора си дават сметка какъв брой постоянно загубата на схващане води началото си от сърдечен проблем. Ритъмни нарушавания, сърдечни паузи и липса на положително кръвоснабдяване обаче са едни най-честите аргументи за разстройване в оросяването на централната нервна система. Мозъкът обаче, както е добре известно, е изключително сензитивен на сходни съмнения и бързо реагира с блокиране на своята активност. Развиват се пресинкоп и синкоп.

Какво би трябвало да се схваща под понятията пресинкоп и синкоп?

Пресинкопът се намира на една стъпка пред същинската загуба на схващане, като може да минава в него или да съществуват независимо. При него се следи замаяност, причерняване пред очите, „ омекване на „ краката, нарушаване на зрението, възприятие за уязвимост и така нататък Пресинкопът нормално се развива за секунди и също толкоз бързо отминава непринудено или благодарение на други способи.

Синкопът, от своя страна, е положение на цялостна загуба на схващане, обвързвана нормално с по-продължителен проблем с кръвоснабдяването на мозъка. Настъпва и отминава непринудено и нормално е обвързван с неволево изпускане на тазовите резервоари (изпускане по дребна и огромна нужда). По модерно определение това разбиране се причислява само към положения със кардиологичен генезис.

Какви сърдечни болести водят до примиране и припадъци?

Често срещана причина за кратковременен срив в мозъчното кръвоснабдяване, което да е подбудено от сърдечната активност, е хипотония във всички нейни разновидности и форми. Различни аргументи водят до ортостатична хипотония, а точно такава, при която кръвното спада спешно след изправяне на тялото. При тежките форми на това положение се следи колабиране безусловно до леглото или даже още в него. Типично за ортостатичната хипотония е визията на ярка бяла светлина преди причерняването.

Свързани публикации.. Синкоп или епилептичен пристъп? 0 Синкоп – какво се случи? 0 Инфаркт на миокарда - всяка минута е от голяма важност 1

Други от най-честите аргументи за синкопално и пресинкопално положение са заболяванията на проводната система в сърцето (сърдечните блокове). Не са редки аритмии с учестен и несиметричен пулс по вида на сърдечно мъждене и вибриране. Синдроми с редуващи се бърз и муден пулс също основават застрашаващи съмнения в кръвотока. Нехармоничен кръвен поток се следи и при тежки клапни пороци, изключително при стенозата на аортната клапа.

Какво е значимо да се направи в тези обстановки?

Първо би трябвало да се разграничи дали става въпрос за моментно примиране или действителна загуба на схващане. Важно е да се знае при какви условия е зародило даденото положение и какъв брой време е траяло. Често близките спомагат да се „ подреди цялата мозайка “, заради цялостна загуба на спомен за случилото се от самия пациент. Особено тежки са обстановките с удар на главата при рухване или продължителна липса на мозъчен кръвоток.

Хубаво е да се измерят съществени витални индикатори като артериално налягане и пулс колкото се може по-бързо. Важно е да се изключат всевъзможни други аргументи за възникването на сходна симптоматика (неврологични, психиатрични, медикаментозни, инфекциозни, хормонални и т.н.). Нерядко комбинацията от две или три болести дава основата, провокираща някоя ритъмна патология.

Потърсването на здравна помощ (спешна или планова) е наложително при смущаваща синкопална или пресинкопална симптоматика. Обикновено се стартира с провеждането на по-обикновени проби като електрокардиограма и холтер записване на сърдечната активност за ден или седмица. При потребност се вършат ехокардиография, електрофизиологично проучване на сърцето, ехограф и доплер на шийните кръвоносни съдове, коронарография, мозъчна ангиография. Съвременните способи на диагностика нормално са задоволителни за слагане на вярната диагноза и подхождане към нейното лекуване. 4082
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР