Възраждане внесе в Народното събрание вчера Проект на решение за

...
Възраждане внесе в Народното събрание вчера Проект на решение за
Коментари Харесай

Възраждане иска да се забрани строежа на фотоволтаици - внасят решение за мораториум

" Възраждане " внесе в Народното събрание през вчерашния ден Проект на решение за мораториум върху смяна на предназначението на аграрни земи –  държавна и общинска благосъстоятелност, за създаване на фотоволтаични паркове.

В него се предлага прекъсването на изграждането на фотоволтаични паркове върху парцели с ниви, ливади и пасища (НЛП).  Задължава в период от три месеца Министъра на земеделието, околната среда и водите да създаде законодателство, което да дефинира реда на смяна на земеделските площи във фотоволтаични и до изработването на закон да бъде неразрешено отдаването на земя за създаване на фотоволтаици.

В претекстовете на Проекта на решение вносителите показват, че преднамерено, от ден на ден " капиталови планове " за създаване на фотоволтаични паркове върху големи терени, с метод на трайно прилагане – ниви, пасища и гори, общинска или държавна благосъстоятелност, биват одобрявани и изпълнявани. По неофициални данни, към сегашния миг в деловодствата на общините има чакащи преписки с планове за създаване на фотоволтаични централи върху над 40 000 декара земя, 99% от които общинска благосъстоятелност.  От една страна, при изискване, че дните от годината, в които изкупните цени на енергийната борса са негативни, стават от ден на ден, а в това време създадената земеделска продукция на българския пазар е под 30%, този метод на отдаване и заличаване на земеделска земя е неприемливо.

" Терените, от които кардинално земеделските производители от ден на ден се нуждаят, постоянно се употребяват до последните дни преди да бъдат  отдадени  с решение на Общински съвет с учредено право на градеж. Обикновено това се случва  в дребни обитаеми места и за големи интервали от време, за които постоянно не е упомената последна дата. Без да бъде законно урегулирана, тази процедура се трансформира в развой, който води до заличаване на огромни площи земеделска земя, и в тази връзка внасяме предложение за мораториум за възбрана на градеж на фотоволтаици, до момента в който бъде направен подобен и процесите урегулирани. " разяснява Даниел Петров от " Възраждане ", който е един от създателите на импортирания през днешния ден Проект на решение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР