Възраждане стартира от утре, 11 януари, подписка за свикване на

...
Възраждане стартира от утре, 11 януари, подписка за свикване на
Коментари Харесай

Възраждане и стари патриоти в битка за мястото на амбразурата срещу еврото

" Възраждане " започва от на следващия ден, 11 януари, подписка за привикване на народен референдум срещу приемането на еврото. Целта на партията - в идващите 3 месеца да съберат над 400 000 гласа, за което е направена организация в цялата страна. От партията чакат и доста подписи от чужбина.

За задачата е основан предприемчив комитет, чиито представители дадоха конференция в Българска телеграфна агенция, който предлага референдум със следния въпрос - " Съгласни ли сте българският лев да се резервира като единствена публична валута до 2043 година? "

" Причината е ясна, икономическа - в България през идващите 20 години най-малко няма да бъдем подготвени за влизане в еврозоната. Затова считаме, че би трябвало да отложим този въпрос. Има и политически аргументи - това е загуба на народен суверенитет. Не приказваме единствено за подмяна на една хартийка за разплащане с друга, а когато България влезе в еврозоната ще изгубим опцията да решаваме какво да се случва с нашата парична политика и с нашите пари. Освен това - няма механизъм откакто влезем, да излезем от еврозоната ", аргументира настояването организационният секретар на " Възраждане " и представител на инициативния комитет Деян Николов.

Като причини срещу приемането на единната европейска валута бе изтъкната още заплахата от повишението на цените на артикули и услуги, а за свеж образец бяха дадени процесите в Хърватия, която одобри еврото преди дни. Освен това -ползите от страна на последователите на еврото били преекспонирани, като нямало данни, че унифицирането на валутата ще спомогне стопанската система и растеж на задграничните вложения. Но най-много - това би " развързало ръцете " на бъдещите държавни управления да теглят доста по-лесно задължения, като до 10-20 години България щяла да влезе в гръцкия сюжет, а пък банките щели да кредитират доста повече, което щяло да форсира инфлацията.

" През май 2022 година тогавашното държавно управление (кабинетът Петков) взе решение, че с изключение на ускорение на влизането в еврозоната би трябвало да се изготви отчет за изгодите и рисковете от влизането в еврозоната, като това обвързване бе вменено на Българска народна банка и Министерството на финансите, а срокът бе месец септември. Вече сме януари 2023 година, а подобен отчет няма. Има непълен подобен на Българска народна банка, няма я обаче частта на МФ. Явно властта изпитва под паника смут от потребността да напише на хартия какви са рисковете. Защото, в случай че го създадат, би трябвало и да носят отговорност ", съобщи на собствен ред Виктор Папазов, ръководител на инициативния комитет, стопански консултант на " Възраждане " и създател на Българската фондова борса.

" Говорим за икономическо заробване и унищожаване на последната спънка през икономическото плячкосване на страната ", продължи с мрачните прогнози той.

" Възраждане " създали опит да намерят съидейници по тематиката измежду парламентарно показаните партии, само че блъснали на камък. Били отворени обаче за поддръжка от други обединения, както и от публични организации.

Как се финансира събирането на подписите - те ще бъдат събирани от доброволци, които няма да взимат пари за това, като разноските за листовки, хартия, логистика и така нататък ще бъдат поети от партията, както и от донори, отговори на въпрос на News.bg Деян Николов.

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов не взе присъединяване в конференцията, въпреки и да участва в залата, като не даде коментар пред събралите се публицисти след края на събитието.

Интересно, неизвестно дали инцидентно, съвпадане на тематиките - референдум срещу еврото, гарниран обаче и със възбрана на джендър пропагандата и щипка енергетика, сплоти позабравени фрагменти от някогашната коалиция " Обединени патриоти " като Магдалена Ташева, ексдепуат и член на " Атака " и Александър Урумов, член на Вътрешна македонска революционна организация и някогашен шеф на пресцентъра на Министерството на защитата по времето на Красимир Каракачанов. Те пък дадоха конференция в Българска телеграфна агенция два часа преди Костадин Костадинов. В инициативния комитет, който ще събира подписи за референдум по сходство на " Възраждане " влизат още и кметът на самоковското село Бели Искър и национален артист Благовест Бичаков, общественикът и създател на самодейността " Пътуващо читалище " Ивайло Шопски.

Икономическите резултати от приемането на еврото, съгласно тези единомишленици, били ясни, като главното им искане единната европейска валута да бъде въведена едвам когато България доближи средноевропейското равнище на приходи. " Няма нито разбор по какъв начин това ще бъде понесено от бизнеса, нито от потребителите. Тези хора, които взеха решение еврото да бъде признато от 1 януари 2024 година, го направиха с цялостното схващане, че това е невероятно. И ще си разреша да направя прогноза - това няма да се случи тогава ", сподели Шопски.

Инициативният комитет направил и социологическо изследване - питали 500 индивида в центъра на София дали желаят евро, като единствено 7% дали отговор позитивно, влезе в ролята и социлог той. По думите му позицията срещу джендър идеологията пък изцяло обединявала българите.

Постфактум желаният различен референдум бе коментиран и от " Възраждане ". Според Деян Николов от партията това било опит за бойкот, провокиран от последователите на еврото, а хората, застанали зад тази самодейност, не били взели участие даже един път в " борбата за опазване на българския лев " през последните години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР