Възраждане на проекта за пряка доставка на газ от Русия

...
Възраждане на проекта за пряка доставка на газ от Русия
Коментари Харесай

Радев поиска от Москва да се възобнови проекта за пряка доставка на газ от Русия

Възраждане на плана за директна доставка на газ от Русия през Черно море - такава алтернатива постави на масата за диалози в Москва президентът Румен Радев, който е на двудневно работно посещаване в съветската столица.

" Русия постоянно е била стратегически сътрудник в енергетиката като снабдител на природен газ, петрол и нуклеарно гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни уреди и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е извънредно значима и за България, и за Европейски Съюз ", заявил  той в началото на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев в Дома за приеми на държавното управление на Руската федерация в Москва.

" Затова се надявам и нашите държавни управления да преразгледат опцията за директна доставка на газ от Русия през Черно море ", сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция.  " В течение сте, че имаме обновяване на плана за АЕЦ " Белене " като тематика за полемики и решения в българското държавно управление и в Народното събрание, ще бъдете осведомени с хода на тези действия, тъй като това възкръсване на плана допуска и съветско присъединяване ", добавил Радев. 

Нашите две страни имат едно голямо преимущество - че нашите връзки не се базират единствено и само на стопански интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия постоянно е била значим търговско-икономически сътрудник, сподели Радев. По думите  му стокообмен от 3,6 милиарда евро за миналата година е положително число, само че е " надалеч от предходните ни резултати и от нашите благоприятни условия, и по тази причина е доста значимо да се направи обзор, да се види в какви области можем и би трябвало да развиваме по-динамично връзките. "

Румен Радев изтъкнал също като доста значимо да продължаваме обичайно положителните връзки в туризма, науката, образованието и културата, където имаме натоварен продан, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, която е отлагана предходната година и се чака от съветска страна да бъде препоръчана дата, тъй като идната сесия е в Москва.

 Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е извънредно значима, тъй като възвръща разговора сред двете страни на най-високо ниво, пресечен от доста години. Той е значим за плодотворни връзки във всички останали области от съвместен интерес, сподели българският президент. Той означи, че срещата се организира и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Благодарим за поканата ви да отбележим този значим за всички славяни празник и тук. Заедно означаваме още една значима годишнина - 140 години от Освобождението на България от османско робство и възобновяване на България на картата на Европа с помощта на Руско-турската освободителна война, уточни Радев.

Премиерът Медведев поздрави президента Радев, който е на първото си посещаване като президент в Русия и споделил очаквания за скорошна аудиенция и на премиера Борисов. " Разчитаме, че вследствие на вашата аудиенция ще успеем да придвижим връзките ни на друго равнище ", споделил Медведев.

В програмата на Радев е планувана и среща с президента Путин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР