Възраждане бележи най-висок ръст на подкрепа спрямо изборите от октомври

...
Възраждане бележи най-висок ръст на подкрепа спрямо изборите от октомври
Коментари Харесай

Само "Възраждане" и "Има такъв народ" привлякоха нови избиратели в Габровско

Възраждане " бележи най-голям растеж на поддръжка по отношение на изборите от октомври м.г. в област Габрово - партията е класирана трета от гласоподавателите. Макар и първа по брой гласове - 33.98% от отишлите до секциите, обединението ГЕРБ-СДС продължава да регистрира спад в поддръжката си. Тя води с малко под 12% пред " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), която получи 22.11% от действителните гласове.

Това е картината при обработени 100% протоколи от секционните изборни комисии в Габровско.

Факторът за успеха на ГЕРБ - лоялността на назначените в локалната администрация

През април 2021 година, когато беше сложено началото на поредицата изключителни парламентарни избори, партията на Борисов записва съвсем 16 хиляди гласа в своя изгода. Две години по-късно от тях изваждаме 3 хиляди гласа - с толкоз са намалели гласоподавателите на ГЕРБ-СДС, което, както стана ясно, не е спънка да запазят мястото си на първа политическа мощ в района.

Причината за това водачество надали е плод само на утвърждение от политиката на ГЕРБ. Важно е да се регистрира, че чиновниците в общинските администрации и локални структури в двете най-големи общини - Габрово и Севлиево, са подбирани и назначавани от кметове на ГЕРБ в продължение на 10 години . Немалка част от тези хора нямат подготовка за позициите, на които са назначени по партиен симптом, само че тяхната преданост е ключът към опазване на работните им места. Като прибавим към тях и членовете на фамилиите им и близкия им другарски кръг, пояснение за продължаващата поддръжка за партията на всеки следващ избор по никакъв начин не е мъчно.

 ГЕРБ е първа политическа мощ в съвсем цялата страна (обновена) ГЕРБ е първа политическа мощ в съвсем цялата страна (обновена)

Водач на листата на ГЕРБ в Габрово беше Томислав Дончев - някогашен кмет на Габрово, а в този момент зам. ръководител на на партията. Този факт обаче също не трябва да бъде абсолютизиран, като съображение за непокътнатата първа позиция на ГЕРБ в Габрово. Дончев от дълго време е " чужденец " в града, а и от дълго време няма ясно отличим принос в развиването му.

" Продължаваме промяната - Демократична България " - чужд лидер и неверни послания

Тъй като " Продължаваме промяната - Демократична България " е нова коалиция, съпоставяне с последните избори от есента на 2022 година не е допустимо. Ако обаче се сумират гласовете от октомври м.г. за всяка от двете партии и резултатът, който имат на 2 април т.г., става явно, че поддръжката за тях е намаляла с 1391 гласа. На вчерашните избори за ПП-ДБ са дали своят вот 7785 от гласоподавателите в региона. През есента на 2022 година общият резултата на Политическа партия и Демократична България е бил 9133 гласа.

Една от вероятните аргументи за по-слабата поддръжка за обединението ПП- Демократична България спрямо есента на предходната година би могла да бъде търсена в избора на Явор Божанков за лидер на листата й. Ако се съди по мненията в обществените мрежи, габровци и хората от региона не са съумели да припознаят в Божанков " своя човек ". Да се стоварва цялата отговорност за резултата на ПП-ДБ на Божанков обаче е незаслужено.

Вторият в листата - Богомил Петков, беше народен представител в 48 Народно заседание от Бургас, само че е от Севлиево. Като човек от района той обявява ангажираност с локалните проблеми и най-много с водоснабдяването на Севлиево - проблем, върху който обичайно се упражняват всички претенденти за властта, било парламентарна или локална. Това от години на никого не носи благосклонности, а в тази ситуация по-скоро настрои против Богомил Петков жители на пострадалата от редовно безводие община Севлиево. При това не тъй като Петков не постави старания, а тъй като опита да убеди севлиевци, че им е решил казуса с безводието. В район, където от над 30 години хората са с месеци без вода обаче, сходни изказвания от дълго време не са добре признати.

Въпреки, че ПП-ДБ направиха акция, с която да стигнат до повече гласоподаватели, това не се оказа ключът към успеха. Докато претендентите на младата коалиция обикаляха градове и села, претендентите на ГЕРБ нито се чуха, нито се видяха. Тяхната акция се водеше главно в обществените медии, а тактиката, която избраха този път е на страничния наблюдаващ, освен това без забележими старания и напрежение.

Няма подозрение, че от ГЕРБ разчитаха на своя електорат. Това, че този електорат постепенно, само че непрекъснато се топи, евентуално значи, че това, което партията на Борисов реализира в Габровско, е таванът на опциите й, което обаче не пречи да резервира мястото си на първа политическа сили.

Нарастващата поддръжка за " Възраждане " - заиграване със страховете на хората

Съчетание от проруските послания на Костадин Костадинов и гневът на жителите против еврото, още веднъж плод на внушения и втълпяване на страхове - с това се изясняват множеството гласове за " Възраждане " - от 4550 гласоподаватели на 2 октомври 2022 година на 6090 души на 2 април 2023 година Този растеж на утвърждение е на фона на изцяло непопулярния лидер на листата Даниел Петров, само че е разбираем на фона на подписките " за опазване на български лев ", които от " Възраждане " нареждаха по лафки и павилиони и с които намерено се заиграваха със страховете на хората.

" ИТН " - непонятен растеж без акция

Това е другата партия, която доста изненадващо бележи растеж на поддръжка, въпреки и незабележим. През есента на м.г. партията е получила 1493 гласа, в този момент - 1523. Никой в габровско не знае по какъв начин се случи това, защото " ИТН " не е водила предизборна акция и някак остана в сянката на останалите претенденти.

Всички останали са получили по-малко гласове.

Почти два пъти се срутва доверието към социалистите по отношение на началото на изборния маратон през април 2021 година За Българска социалистическа партия в неделя дадоха гласа си 3369 гласоподаватели, през октомври 2022 година са били 3785, само че през април 2021 година резултатът на партията е близо 8 хиляди гласа. Според Корнелия Нинова регионалният шеф на Габрово е водил целенасочена акция за отделяне на гласове от партията. Това Нинова сподели на първата конференция, която свика след изборите, като очевидно подчертава на това, че регионалният упарвител е назначен от президента Румен Радев.

" Български напредък " на 2 октомври м.г. получи 1341 гласа, през вчерашния ден за тях са дали своят вот 1017 гласоподаватели.

Движение за права и свободи към този момент има избор под 1500 гласа - на 2 април партията бе подкрепена от 1473 гласоподаватели (1792 през октомври 2022 г.). На фона на това, че близо 40% от гласовете от чужбина са за Движение за права и свободи, е любопитно дали и този път партията ще има народен представител от Габрово с нищожния и безусловно непредставителен резултат, който са постигнали.

Странно е, че Движение за права и свободи регистрират спад в поддръжката си. Досега се смяташе, че хората на Карадайъ имат корав електорат в региона, който се движи към 1800-1900 гласа, а те идват от избрани села в община Севлиево с съсредоточено турско население.

Избирателната интензивност - обичайно ниска

С оскъдна разлика изборната интензивност в Габровска област е същата като през октомври 2022 година, сочат данните на ЦИК. На 2 април до секциите са отишли 36.51% от гласоподавателите в региона. През есента на предходната година са били 36.6%.

Най-активни към късния следобяд бяха гласоподавателите от община Дряново (28.82%), най-слаба интензивност е маркирана в Севлиево (25.23).

Гласувалите с " не поддържам никого " са 1.6%. Това е по-малко, в сравнение с сочат систематизираните данни за страната (4% от гласоподавателите не са подкрепили нито един кандидат).

Седми габровски изборен регион изпраща в Народното събрание четирима депутати. Според калкулации на не е изключено ГЕРБ да вземат два мандата и с това да си върнат позициите в Габрово отпреди началото на поредицата изключителни парламентарни избори. Това обаче следва да стане ясно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР