Възпоменателният медал, създаден от българския частен монетен двор, е в

...
Възпоменателният медал, създаден от българския частен монетен двор, е в
Коментари Харесай

Сребърен медал за 200 г. на Рибния буквар

Възпоменателният орден, основан от българския частен монетен двор, е в лимитиран тираж от 200 броя, всеки от които е самостоятелно номериран

Почти в навечерието на Деня на будителите българският частен монетен двор „ Булминт “ показва най-новия си възпоменателен орден от чисто сребро „ 200 години от издаването на Рибния буквар “. Като респект към енциклопедичния труд и неговия създател – националния будител Петър Берон, изделието е в специфичен лимитиран тираж, еднакъв на броя на годините от основаването на първото от общо 7 издания, и всеки от екземплярите е самостоятелно номериран – от 001 до 200, факт, който носи висока колекционерска стойност, прецизират от „ Булминт “.

На аверса на медала, във фоново изображение на профила на създателя Петър Берон, с църковнославянски шрифт и правопис е изписано формалното име на книжния монумент – „ Буквар с разнообразни поуки “. Около надписа хармонично са ситуирани фигури на някои от животните, включени в раздела „ Физически сказания “ – носорог, щъркел, слон и бобър. Вляво от тази комбинация е изписан интервалът, подобаващ на годишнината: 1824 – 2024 година

В центъра на реверса е най-голямото животно на земята – кит, и по-точно точно този, който е включен в буквара. Той е заобиколен от симетрично ситуирани под и над него други животни от раздела „ Физически сказания “ – камилско птиче (щраус), делфин, таранд (задморски елен) и маймуна. Композицията на реверса включва още името на медала – „ 200 години от издаването на Рибния буквар “, и част от буквите от българската писменост. Всички надписи са с църковнославянския шрифт, употребен в първото издание, изясняват от българския частен монетен двор.

„ Рибния буквар “ е една от първите илюстровани възрожденски печатни книги, в които изображенията оказват помощ за разбирането на текста, и по своята същина е енциклопедичен труд на наличен език, претърпял 7 издания. Първото е от 1824 година, когато самият създател е на 25 години.

Усещането за дистанцията на времето – 200 години, и визията за Възраждането като културна ера, която бележи началото на новата българска история, във възпоменателния орден са предадени чрез техниката „ древен финиш “ или оксидиране. Солидните за подобен вид произведение тегло 46.65 g (1.5 oz) и диаметър 45 мм също способстват за основаването на колекционерски артикул с достоверен възрожденски образ.

Медалът се предлага в шоурумите на „ Булминт “ в София и Пловдив и в онлайн магазина bulmint.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР