Възпоменателна монета е по случай 175 години от рождението на

...
Възпоменателна монета е по случай 175 години от рождението на
Коментари Харесай

Среднощни опашки се извиха пред БНБ за сребърна монета с лика на Христо Ботев


Възпоменателна монета е по случай 175 години от рождението на Христо Ботев и е от серията „ Българско възобновление “

От 3 януари 2023 година Българската национална банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ 175 години от рождението на Христо Ботев “ от серията „ Българско възобновление “.

Цената на монетата при стартирането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лв..

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската национална банка единствено по 1 монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, според показано нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на съответната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Цяла нощ хора чакат на опашка пред централния вход на Българска народна банка, с цел да се снабдят с възпоменателната монета по случай 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

„ Купувам монетата с колекционерска цел, тя е значима тъй като преди всичко е сребърна, а по-рядко монетите са от благородни метали. Общо взето ще я запазя за себе си, а може би след време ще я продам за инвестиция, макар че не съм колекционер. Нямам визия дали има и други монети с лика на Христо Ботев, един другар ми сподели за през днешния ден и взех решение да се сдобия и аз с една такава монета “, това съобщи Ангел Цойков от Пазарджик пред БГНЕС, който бе измежду запалянковците, които чакат на опашка, с цел да се снабдят с скъпата монета.

„ Баща ми е събирал монети, аз също го върша, те са значими за България и желаеме да я притежаваме, щом я вземем, ще я запазя за себе си “, това разяснява Пламен и разясни, че тази монета не е първата с лика на Христо Ботев. „ Има и от 5 лв., в този момент тази е с номинал от 10 лева “

„ С колекционерска цел купувам монетата и ще я запазя за себе си. Тя е скъпа за мен, тъй като е българска монета, тъй като Христо Ботев е огромен български бунтовник, стихотворец, доста значима фигура за България. Притежавам и монети на множеството велики български персони, сребърните соцмонети с ликовете на Иван Вазов, Васил Левски, Раковски и Паисий Хилендарски “, показа Кирил.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 година.

Монетата ще се продава в Българската национална банка – на две каси в София, пл. „ Княз Александър I “ № 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София на ул. „ Михаил Тенев “ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа капиталова банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР