Възползвайки се от монополното си положение, Българският фармацевтичен съюз всява

...
Възползвайки се от монополното си положение, Българският фармацевтичен съюз всява
Коментари Харесай

Лекарският съюз смята, че фармацевтите всяват паника, поиска обществени аптеки

Възползвайки се от монополното си състояние, Българският фармацевтичен съюз всява суматоха измежду обществото. Това твърди в своя позиция Българският лекарски съюз. Тя е във връзка известие от през вчерашния ден на фармацевтите, в което се показва, че поради нови оферти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до изцяло или отчасти платени от касата медикаменти.

От организацията на фармацевтите желаят аптеките да имат опция да отпускат по-малко количество от предписаните от лекаря лекарства, защото е допустимо аптеката да не разполага с нужното количество или пациентът да не пожелае да купи цялото му изписано количество.

Договорът на касата с аптеките изтича на 31 март и няма алтернатива да бъде продължен автоматизирано. Това значи, че в случай че до тогава двете страни не се договорят, аптеките няма да имат учредения да продават медикаменти, платени от НЗОК.

Според лекарския съюз зад позицията на фармацевтите прозира отвращение да бъде сбъднат ефикасен надзор при отпущането на лекарства, покривани от НЗОК.

" Въпросът за така наречен предпочитание на пациента, се взема решение само и единствено в кабинета на лекаря. Там се разисква лечението на пациента, там е мястото, където той показва своята воля, своето единодушие или противоречие с назначеното лекуване. Впоследствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е задължен да извърши предписаното от лекаря. Желанието на Българския фармацевтичен съюз да се разреши отпущането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта медикаменти по Каса, може да компрометира лечебния развой ", показват от лекарския съюз.

Акцентират и върху това, че фармацевтичните услуги са едни от дребното трансферирани напълно в частния бранш. Задават въпроса не е ли редно да бъде помислено за нуждата от основаването на публични аптеки - общински или държавни.

Акцентирайки върху журналистически следствия от последните седмици, разкрили недобри практики в страната, свързани с отпущането на верифицирани или неверифицирани лекарства, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа, от лекарският съюз разясняват, че поддържат напъните и на Министерство на здравеопазването, и на НЗОК, за преустановяване на тези практики.

" Апелираме за повишен надзор от страна на всички държавни институции за съблюдаване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани напълно или отчасти от НЗОК. Задължително е въвеждането на надзор по разпределяне и възнаграждение на лекарствените артикули, посредством подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в Националната здравно-информационна система. Така ще се подсигурява проследимостта при отпущането на медикаменти до съответния пациент и ще се предотвратят възможни злоупотреби ", разясняват от съюза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР