Възпитателка е заподозряна за побой над дете с увреждания в

...
Възпитателка е заподозряна за побой над дете с увреждания в
Коментари Харесай

Радка Кежева: Няма да допуснем насилие над деца

Възпитателка е обвинена за побой над дете с увреждания в обществено заведение в Пазарджик. Председателката на ДАЗД доктор Елеонора Лилова е разпоредила незабавна инспекция и желае най-строги санкции за отговорните.

Детето е отглеждано в Центъра за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в кв. „ Устрем “. В петък попада в друга обществена институция - „ Вяра, Надежда и Любов “ в кв. „ Запад “, където е било на рехабилитация, защото е с умствена назадничавост. То обичало да си играе с мобилни телефони, само че нямало собствен. Една вечер протегнало ръка към този на възпитателката, а тя му дала да разбере, че не може да го пипа с удари вместо с думи. С детето работи психолог.

Потърсихме за коментар шефката на районната дирекция „ Социално подкрепяне “ Радка Кежева, която описа още детайлности за скандалния случай.

- Госпожо Кежева, да напомним - по какъв начин доближи до Вас информацията за побоя над дете с увреждания?

-На 13 април в отдел „ Закрила на детето “ са постъпили писмени сигнали от две институции - от шефа на ЦНСТ и шефа на Дневния център за деца с увреждания „ Вяра, Надежда и Любов “. В тях те оповестяват за вероятно физическо принуждение над дете от страна на детегледачка от ЦНСТ. Служители от „ Закрила на детето “ са били на място безусловно 15 минути по-късно и са почнали инспекциите си по най-бързия метод. Правим всичко належащо за разплитане на случая и откриване на виновника.

- Доколкото разбрахме, побоят е над 10-годишно момченце. Какво можете да ни кажете за него?

- Да, става дума за 10-годишно момченце. То няма родители, настанено е през 2014 година в ЦНСТ в кв. „ Устрем “. Имаме съдебномедицинско уверение. По наше гледище детето беше прегледано неотложно от правосъден доктор. Имаше забележими синини по гърба.

- Излезе информация за следи от побой и по скалпа, има ли данни да е удряно по главата?

- Има, само че бяха поизбледнели, не бяха толкоз наситени и ясни, както по гръбчето.

- Получавани ли са и други сигнали за сходни похищения в този център?

- При нас не е постъпвал сигнал за принуждение нито от този център, нито от който и да било в община Пазарджик. Лично аз съм доста неприятно сюрпризирана, тъй като общината се слави с едни от най-добре проведените и най-качествените обществени услуги в цялата страна и случилото се е ненадейно за всички ни. Няма да допуснем да се повтори!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР