Възпитаникът на Катедра Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет

...
Възпитаникът на Катедра Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет
Коментари Харесай

Ново значимо научно откритие на д-р Трифон Трифонов за екзопланетите

Възпитаникът на Катедра „ Астрономия “ на Физическия факултет на Софийския университет доктор Трифон Трифонов от Института „ Макс Планк “ в Хайделберг, Германия, дружно с екип от сътрудници от Германия, Чили и Съединени американски щати направи ново изобретение в региона на eкзопланетите. Трифонов и сътрудниците му са записали нова екзопланетна система, състояща се от две планети към звездата TOI-2202, чиято маса е към 80% от тази на Слънцето.

, защото планетите TOI-2202b и TOI-2202c са аналог на газовите колоси Юпитер и Сатурн, само че се намират доста по-близо до своята звезда, в сравнение с е Меркурий до Слънцето. Орбиталните им интервали са надлежно 11.9 дни и 24.7 дни и са близки до отношението 2:1, наречено още орбитален резонанс.

Подобни горещи екзопланетни кратни системи са доста рядко събитие и оферират неповторима опция за астрономите да „ върнат времето обратно “ и проследят историята на системата, като изучат в елементи процесите на образуването и развиването на тези планети.

В актуалната астрономия схващането, че планети с маси от вида на TOI-2202b и TOI-2202c са се образували в доста по-студените области на протопланетарния диск, е съвсем несъмнено. Това е по този начин, защото единствено в области, задоволително отдалечени от протозвездата, температурата е задоволително ниска, с цел да са налични доста лед и газ, които да кондензират в солидни планети от вида на газовите колоси в Слънчевата система.

TOI-2202b е открита посредством пасажни наблюдения на галактическия телескоп TESS на NASA и е записана също и със свръхпрецизни наземни наблюдения на резултата на Доплер със спектрографи на Европейската Южна Обсерватория и Института „ Макс-Планк “, ситуирани в Чили. По-близката планета TOI-2202b е открита по метода на точните пасажи с TESS. 

Втората планета TOI-2202c е открита с помощта на експертизата на доктор Трифон Трифонов в областта на гравитационното взаимоотношение на многопланетни системи и с помощта на негов програмен продукт с отворен код. TOI-2202 е едвам втората планетна система, открита с телескопа TESS, при която е регистриран този гравитационен резултат (първата е TOI-219, за която доктор Трифонов също има принос в анализите, виж, Dawson et al. 2021).

Научната публикация ще бъде оповестена в влиятелното научно списание The Astronomical Journal, а пре-принт на публикацията е разполагаем в.

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР