Възпалението има две лица – при остри здравословни проблеми то

...
Възпалението има две лица – при остри здравословни проблеми то
Коментари Харесай

Класираха според сезоните противовъзпалителните суперхрани

Възпалението има две лица – при остри здравословни проблеми то е добър воин, който се бори да ни върне телесния комфорт. Когато е хронично, най-често на клетъчно равнище, разрушава настъпателно здравето. Точно подмолната му скрита същина е в основата нацяло направление в диететиката. Различните разновидности са известни като противовъзпалителни диети. Съвременното схващане за тях е, че са динамични съгласно сезона. Концепцията употребява потвърдената доктрина, че всяка сезонна храна губи с времето потребни субстанции. Това прави

компромисен

избор на плодове

и зеленчуци, които

идват отдалече

Те са брани недозрели или се обработват за продължителност. Например най-вече здравни изгоди от единица размер извличаме от локалните или най-малко районните горски плодове и любеница през лятото, само че през зимата е по-добре да ги сменяем със зеле и цвекло.

Сърцето, мозъкът, ставите, щитовидната жлеза и всички останали органи могат да се възползват от храните, които се борят с възпаленията. С течение на времето възпалението, произлизащо от продължителен стрес, затлъстяване или автоимунно заболяване, може евентуално

да провокира артрит,

сърдечносъдови

болести

или даже рак

Може също да навреди на мозъка - откривателите са разкрили връзка сред по-високи равнища на инфектиране в мозъка и нараснал риск от когнитивен спад и увреждане. Редовното прибавяне на сезонни противовъзпалителни храни към диетата може да ви помогне да изключите този развой, счита Натали Маккормик от Харвардското здравно учебно заведение. Според нея положителният резултат се получава, когато в нормалния метод на хранене се включат колкото може повече противовъзпалителни артикули. Акцентът е не толкоз върху обособени плодове и зеленчуци, а върху моделите на хранене, тъй като взаимоотношенията сред храните и техните комбинации имат по-голям резултат от всяка една от тях поотделно. В блога на Харвард тя откроява три диети, които включват вярната композиция:

средиземноморската,

диетата за

сърдечно здраве DASH

и така наречен система

по показателя за

здравословно хранене

Тези хранителни режими са сходни. Обединява ги, че са базиране върху храни, известни като противовъзпалителни. Включват плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови варива и здравословни мазнини като зехтин. Но също толкоз значимо е, че се

заобикалят рисково

модифицираните храни,

аленото месо и

сладките питиета

Смята се, че изключително при постоянно включване в менюто те покачват равнищата на възпалителни маркери в тялото, в това число вещество, наречено С-реактивен протеин.

Сезонното многообразие на противовъзпалителните диети се обезпечава от растителните източници.

Въпреки че календарно сме към този момент в пролетта, сега България е въвлечена в климатично танго – две стъпки напред към по-топлия сезон, една към зимата. Чисто потребителски зимните храни не са отстъпили на пролетните, само че съвсем сме се хванали за зелено.

Много зелени листни зеленчуци са звездите в противовъзпалителните диети през този сезон, в това число всички типове зелени салати, кейлът, ранната коприва, зелето. Кореноплодните зеленчуци като морковите и цвеклото са различен страховит вид. Вносът на пресни средиземноморски цитруси, богати на витамин С, добавя районната противовъзпалителна диета.

Харвардските специалисти подреждат измежду пролетните противовъзпалителни суперзвезди кайсиите, пресните моркови, гъбите и целината, дивият чесън, лападът, както и всички листни подправки – в това число обичайните у нас магданоз, копър, босилек, кориандър През лятото е най-дълъг описът на противовъзпалителни храни. Звезди на сезона са боровинките, къпините и ягодите, черешите, цариградското грозде. С напредването на сезона присъединете на стомах любеница, пъпеш, праскови и сливи. От зеленчуците по-често включвайте пресни патладжани, тиквички, бамя, зелен боб.

Царицата на есенни

противовъзпалителни

суперхрани е ябълката

Тези, които са целогодишно в магазините, са безконечна алтернатива, само че най-хубавите въпреки всичко са прясно откъснатите от дървото локални сортове. Добър избор са и крушите. Но има и голям брой други есенни храни, които обезвреждат свободните радикали в клетките: обичайното зеле, карфиол, чесън, тиква, пащърнак.

Извън всяко сезонно напомняне се придържайте към универсалния принцип на здравословно хранене. Между индустриална тестена закуска и който и да е плод изберете него. С времето дребните промени водят до огромни изгоди, предава 24часа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР