Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации в Клиниката по детска клинична хематология

...
Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации в Клиниката по детска клинична хематология
Коментари Харесай

Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " . Това оповестяват от болничното заведение.

Те бяха краткотрайно спрени поради неналичието на медицински сестри.

Костно-мозъчните трансплантации са част от така наречен клетъчна терапия. Това е трансплантация на кафези, които са прародители на всички кръвни и имунни кафези. Те могат да бъдат взети непосредствено от костния мозък посредством пункции на костите на таза или да бъдат събрани посредством специфична инсталация от кръвта, откакто преди този момент е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до " излизането им " в кръвта.

В клиниката към този момент е осъществена първата трансплантация на 3-годишно момиченце. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са употребявани лични кафези на детето, които са обработени по избран метод.
 Дефицит на медицински сестри у нас
Дефицит на медицински сестри у нас

Няма никаква политика за фрагментите работещи в опазването на здравето

Доц. доктор Боряна Аврамова разяснява, че се възнамерява повишение на броя на трансплантациите, като се надява до есента клиниката да има опция да създадем и алогенна трансплантация, при която стволовите кафези са взети от различен човек (например роднина). Тази трансплантация е по-сложна от автоложната , изяснява Аврамова.

Но с цел да има резултат би трябвало да се промени и моделът, по който се финансира клиниката.

" Клиниката по детска клинична хематология и онкология значително е бутикова - активността ни е доста характерна, а пациентите, за благополучие, не са толкоз доста, че да могат да обезпечат финансирането й от клинични пътеки. Трябва да се намерения за целево финансиране, което да обезпечи относително високи заплати на междинния медицински личен състав, с цел да няма текучество. Нашите сестри са високо профилирани, подложени са на огромен стрес (да работиш с тежко заболели деца не е лесно), за разлика от лекарите нямат опция за научно развиване и единствения мотивиращ фактор, с който разполагаме, са относително високи заплати ", счита доктор Боряна Аврамова.

Предстои възобновяване и на дом-пансионът , в който не се одобряваха пациенти зарад пандемията с ковид. В момента върви дейна акция за неговото дооборудване и ще се одобряват деца със злокачествени болести и техните родители от цялата страна.

Планира се и ремонт на клиниката тъй като подобен е юридически последно преди 10 години.
 Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре
Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

ПЛаща се за избор на лекарски екип, проучвания, медикаменти, биопсия, хирургия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР