Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“

...
Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“
Коментари Харесай

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

Възобновяват построяването на джамията на улица „ Цар Иван Асен II “ в Асеновград. След 8-годишно спиране, към този миг, строителните действия на храма не престават с цялостна мощ.
За задачата пред РДНСК са показани контракт за строителство от 27.01.18 година и акт от 29.01.18 година за определяне положението на градежа и строително-монтажните работи. Предвид тези документи, доизграждането на градеж „ Мюсюлмански комплекс – джамия “ може да продължи законно. Във връзка със сигнал от жители, че по храма се правят строителни действия, чиновници на Регионален отдел „ Национален строителен контрол”-Пловдив са направили инспекция на място, през месец февруари 2018 година От държавното ведомство оповестиха, че не са открити нарушавания при реализиране на строително-монтажни работи. Към момента на инспекцията не е установено и осъществяване на строителни действия. Описва се, че в двора на джамията са били складирани облицовъчни плочки и инертни материали. А вътре в постройката са били ситуирани торби с гипсова мазилка.
Проверката е открила, че на втория етаж от постройката е стартирано полагане на мазилка върху част от таваните и колоните. Припомняме, че разрешителното за градеж на храма е издадено през 2002 година от тогавашния настоящ основен проектант на Община Асеновград – Димитър Шишков. Документът е презаверен малко по-късно - на 17.09.07 година и е допълнен със забележка на 16.06.09 година Интересен факт е, че 10 години след издаване на разрешителното за градеж на джамията, самият Шишков бе наказан на шест месеца „ Пробация”, с обвиняване за съзнателно основаване на формален документ с погрешно наличие. Главният проектант тогава подпечатва строително позволение на локален кабелен оператор, макар че не е било редно да го прави. Димитър Шишков бе освободен от работа, незабавно след доказване на виновността му – през 2012 година Междувременно, джамията в Асеновград бе приключена в недодялан градеж, след което през 2010 година строителството бе спряно заради „ липса на финансови средства “. На този стадий, евентуално към този момент са събрани пари и построяването на обекта може да продължи. Припомняме, че във връзка със сигнал за незаконосъобразно прилагане на храма, на 16.06.16 година бе осъществена инспекция на място и по документи.
Тогава бе открито, че дребната „ Молитвена зала “ е приключена, захранена с ток и се употребява по предопределение, само че нелегално, защото постройката към момента не е била въведена в употреба. Без позволение са били провеждани и служби там. Заради нарушаването тогава, началникът на Регионален отдел „ Национален строителен контрол”-Пловдив при РДНСК – Южен централен регион е издал заповед за възбрана използването на помещението. Месец по-късно тя бе изпълнена дейно, като бе стеснен достъпът и бе прекратено електрозахранването на обекта. Нарушението носи на Мюсюлманско настоятелство-Асеновград формиране на административно-наказателно произвеждане, като е издадено наказателно разпореждане с наложена имуществена глоба, чиято стойност не се упоменава все още. Другата инспекция, осъществена при започване на тази година, е открила, че възбраната за прилагане на „ Молитвена зала “ продължава да се извършва дейно.
Става ясно още, че действието на храма ще бъде разрешено, едвам след завършването на градежа и въвеждането му в употреба от органите на ДНСК. Но за задачата би трябвало да се издаде публично позволение за прилагане. По непотвърдена информация, молитвеният мюсюлмански дом в Асеновград ще бъде с най-високите минарета на Балканския полуостров. Джамията ще е ситуирана на над 1 000 квадратни метра разгърната повърхност и ще съдържа няколко зали, всяка – със особено предопределение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР