Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов

...
Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов
Коментари Харесай

ЕК: Възобновяването на АЕЦ „Белене“ представлява нов проект, започвате процедурата за одобрение от кота нула


Възобновяването на плана АЕЦ „ Белене “ през 2018 година съставлява нов план по смисъла на член 41 от Договора за Евратом, декларират от Европейската комисия в отговор на запитване на евродепутата Светослав Малинов (PPE) по отношение на плана от 17 септември 2018 година

Според енергийни ексепрти това значи финален завършек на плана, който раздели обществото в България - част от хората, в това число експертни среди в енергийния бранш, го отхвърля изцяло, а друга, освен това забележителна част, го поддържа безкомпромисно. " Проектът АЕЦ Белене може да бъде считан за завършен. Официален отговор на Европейската комисия, на въпрос на Светослав Малинов, доста ясно и изрично показва, че планът е прекратен през 2012 година и всеки нов опит за създаване на АЕЦ Белене ще се преглежда като " нов план ". В този смисъл той би трябвало да стартира от `кота нула`, по новите (завишени) критерии на Европейски Съюз ", разяснява Светослав Малинов във видео, публикувано във Facebook. Дали това е най-точното и правилно пояснение на отговора на Европейска комисия към момента не е ясно, защото би трябвало да се произнесат и българските управляващи и да обяснят какво значи тази позиция на Европейска комисия за бъдещето на плана.

А ето и самия отговор на Европейската комисия:

" Както уважаемият член на Парламента напомня, предходният план за АЕЦ „ Белене “ бе прекратен през 2012 година Комисията смята, че възобновяването на плана АЕЦ „ Белене “ през 2018 година съставлява нов план по смисъла на член 41 от Договора за Евратом. Новите планове, които дават отговор на критериите, посочени в Регламент (Евратом) № 2587/1999 на Съвета, се оповестяват на Комисията в границите на периодите, избрани в член 42 от Договора за Евратом. След съобщаването и в сходство с член 43 от Договора за Евратом Комисията уведомява за своето мнение по плана съответната страна членка, в тази ситуация Република България. "

Коментарът на Светослав Малинов:

https://www.facebook.com/smalinovMEP/videos/476927289483936/?t=28

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР