Възобновяемите източници, инсталациите за съхранение и икономията на енергия са

...
Възобновяемите източници, инсталациите за съхранение и икономията на енергия са
Коментари Харесай

Гърция задоволява 80% от вътрешното потребление на електроенергия от ВЕИ до 2030 г.


Възобновяемите източници, инсталациите за предпазване и икономията на сила са трите стълба, на които се основава ревизираният енергиен проект на Гърция с небосвод до 2030 година, който през вчерашния ден беше разискван в способената междуведомствена комисия и ще бъде показан публично до дни от министъра на околната креда и енергетиката Костас Скрекас, заяви АНА-МПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според информация, която е станала известна, новият народен проект за енергетиката и климата планува доста нарастване на задачите както във връзка с навлизането на възобновими енергийни източници (ВЕИ), по този начин и що се отнася до икономията и до механизмите за предпазване на сила спрямо досегашния проект. Съответно ще бъде преразгледано планирането на операторите на енергийните мрежи, с цел да бъдат обезпечени нужните благоприятни условия за включване на новите ВЕИ и съоръжения за предпазване.

Според същите източници, само че и на основата на публични изказвания на управлението на министерството, проектът ревизираният проект планува:

Инсталираната мощ на ВЕИ (фотоволтаични, вятърни и водноелектрически централи) се усилва на 28 гигавата от 19 гигавата в досегашния проект.

Инсталациите за предпазване на сила, които имат решаващо значение за сигурността на снабдяването и оптималното нахлуване на ВЕИ, се планува да доближат потенциал от 8 гигавата.

80 % от потреблението на електрическа енергия до 2030 година ще се покрива от ВЕИ.

Увеличават се задачите за енергийната успеваемост с акцент върху сградния фонд и превоза.

Природният газ се резервира като преходно гориво до постигането на цялостна декарбонизация.

Целите на новия проект за енергетиката и климата до известна степен се дефинират от законодателството на Европейски Съюз, което планува Европа да стане първият климатично безпристрастен континент до 2050 година, а до 2030 година излъчванията на въглероден диоксид да бъдат понижени с най-малко 55 % спрямо 1990 година Енергийната рецесия след нашествието в Украйна накара Европейски Съюз да форсира зеления преход. Националните проекти за енергетиката и климата би трябвало да бъдат импортирани в Европейски Съюз до 30 юни и ще бъдат дефинитивно признати доникъде на 2024 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР