Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са нараствали през 2017 г. три

...
Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са нараствали през 2017 г. три
Коментари Харесай

МАЕ: Делът на ВЕИ ще нарасне с 1/5 през следващите 5 г. и ще достигне 12,4 % през 2023 г.


Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са нараствали през 2017 година три пъти по-бързо от световното извънредно ползване на сила, само че това е незадоволително за прекъсване на повишаването на въглеродния двуокис (СО2). Това излиза наяве от отчета на Международната организация по енергетика (MAE) през 2017 година

В отчетът се разясняват данните за развиване на ВЕИ през последните години и се предвижда развиването им до 2023 година Както и в предходният си отчет от предходната, 2017 година, МАЕ преглежда и сюжет за ускорено развиване.

Експертите от енергийната организация считат, че слънчевата енергетика, съгласно главният сюжет ще се усили с 575 ГВт през идващите шест години (2018 – 2023 г.), или средногодишен ритъм на повишаване от близо 96 ГВт. По своята същина това е доста покачване спрямо прогнозата от година по-рано. Тогава от МАЕ предвидиха средногодишен растеж от 73 ГВт.

Според проекта за ускорено развиване на ВЕИ, слънчевата енергетика ще нарасне със 716,4 ГВт или 119,4 ГВт средногодишно.

Според главния сюжет, през петте години в света ще бъдат добавени още 324 ГВт мощности от вятърни електроцентрали, като откритата мощ ще доближи 839 ГВт. Според прогнозата офшорната енергетика през 2023 година ще доближи 52 ГВт, т.е. на практика ще се утрои.

Според сюжета за ускорено развиване, секторът ще нарасне до 913 ГВт.

През 2023 година вятърната енергетика ще създава 6 % от международната електрическа енергия, слънчевата енергетика – 4 %, биоенергетиката – 3%, делът на хидроенергетиката ще доближи 16 %.

Делът на ВЕИ в световното извънредно ползване ще нарасне с една пета до 12,4 %, освен това главната роля, както и преди ще играе актуалната биоенергетика, без да се има поради обичайна биомаса, по отношение на потреблението на биогорива за произвеждане на горива и отвън превоза. В структурата на ВЕИ, каузи на биоенергетиката малко ще се намали – до 46 %. Изводът на специалистите от МАЕ е, че в този момент биоенергетиката в региона на ВЕИ е подценявана, само че крие огромен капацитет.

https://webstore.iea.org/market-report-series-renewables-2018
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР