Възобновената дейност на дървообработващите и мебелни фирми след пандемията, политически

...
Възобновената дейност на дървообработващите и мебелни фирми след пандемията, политически
Коментари Харесай

Рестарт на мебелните фирми и скъпият ток също бавят дървата за огрев

Възобновената активност на дървообработващите и мебелни компании след пандемията, политически заигравки към вота на 14 ноември и по-високите цени на тока са измежду главните аргументи за закъснение на дървата за огрев тази есен. Това демонстрира допитване на Mediapool до горски специалисти.

Данни на Изпълнителната организация по горите демонстрират, че 20 на 100 от добитата в последните месеци дървесина отива за дървопреработвателните компании, още толкоз е ориентирана като трупи за бичене, които отново са за преправка от промишлеността до дъски, греди или фурнир и е преобладаващо за експорт. Други 5% непосредствено отиват за експорт в Гърция и други прилежащи страни и още толкоз за произвеждане на пелети.

Останалите 50% би трябвало да са за огрев на локалното население, само че доставките им закъсняват.

Огромно търсене от промишлеността

“Многобройни поръчки и все по-голямо търсене на дървесина за индустрията, наред с възходящо търсене на интернационалния пазар като експорт на подготвена продукция - дъски, пелети, хартия, мебели. Това е водещата аргументите за дефицита на дърва за огрев за локално население, защото същите тези дърва се употребяват и от огромните преработвателни фабрики”, разяснява пред Mediapool изп.-директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който сега е неплатен отпуск и взе участие в предизборната конкуренция като лидер на листа на “Продължаваме промяната”.

По думите му компаниите заплащат и по-високи цени от тези, които са подготвени да заплащат хората за огрев, по тази причина предпочитано дървата отиват за промишлеността, а не за локалното население.

“Стига се до такава степен, че за огромните заводи за целулоза или ПДЧ (плочи от частици, получена посредством горещо сплескване на сушени стърготини, които се употребяват като свързващо вещество- б.а.) се транспортира даже и скъпа строителна дървесина, употребена предпочитано в мебелното произвеждане и строителството”, уточни още Дунчев.

Преди ден земеделският министър Христо Бозуков също сподели, че горските стопанства нямат лични служащи и наемат частни дърводобивни компании. Той добави, че по закон горските имат право единствено на 25% от дърводобива. Изглежда обаче, че сега компаниите в бранша предпочитано работят за преработващата промишленост.

Александър Дунчев също уточни като причина дефицитът на работна ръка в горите. Той обаче открои и различен аспект на казуса - всеобщо заетите в горите напускали България поради по-добри условия и възнаграждение в чужбина.

Дърводобивът има и свои остарели проблеми, които тежат от десетилетия, като незадоволителната машинизация. “Добив на дърва продължава да се прави с кончета и остарели камиони ЗИЛ. Въпреки че добивът с кончета е най-природосъобразен. Инвестиции в по-модерна техника си разрешават по-големите компании и тези, които работят в гори с едра строителна дървесина, каквито са иглолистните гори и семенните широколистни гори”, сподели още Дунчев.

Политически заигравки за изборите

Използването на политически връзки на част от така наречен наши компании води до основаване на нелоялна конкуренция, даващи им преимущества като по-благоприятни условия за дърводобив, по-ниски цени, по-слаб надзор в горите и така нататък, добави още Дунчев.

“При дървата за огрев кампанийното търсене през есента, разрешава и политически спекулации от страна на локалните управляващи и обвързваните с тях дърводобивни компании, водещи до предпочитано доставяне с дърва на околните до локалната власт гласоподаватели и бизнеси”, сподели още Дунчев.

Преди ден земеделският министър Христо Бозуков също уточни, че в избрани региони дърва за огрев се раздават по.

" Разказаха ми, че един регион в Кърджалийско горските стопанства имат три листата. Един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези описи влияят върху популацията ", сподели аграрният министър.

Източници на Mediapool, поискали анонимност, описаха, че тук-там дървопреработвателни компании съзнателно блокират дърводобива откакто служебното държавно управление смени шефове на държавни горски предприятия и на горските стопанства.

Скъпият ток също въздейства

Оказва се, че по-високите цени на електрическата енергия и прогнози за по-високи цени след Нова година също забавят дървата за огрев. Все повече хора сменят климатиците и печките на ток с котлета на дърва и пелети и поради огромния интерес доставките се забавят.

" Основната причина за затрудняването с дърва за огрев е повишението на цените на останалите енергийни източници. Много от семействата, които бяха минали към по-модерни и по-чисти способи за отопление се върнаха тази година назад към отопление с дърва. Същото се следи и в семейства, които са се отоплявали с електричество и газ”, разяснява пред БНР инж. Елена Величкова, шеф отдел “Държавни горски предприятия “ в Дирекция “Търговски сдружения и държавни предприятия “ в агроведомството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР