Възникналият през вчерашния ден в землището на гр. Твърдица, ТП

Възникналият през вчерашния ден в землището на гр. Твърдица, ТП ...

Локализиран е пожарът в Държавно горско стопанство - Твърдица

Възникналият през вчерашния ден в землището на гр. Твърдица, ТП „Държавно горско стопанство “ е локализиран. Опожарени са над 550 дка горски територии, предимно общинска собственост. Действията по пълното му потушаване продължават и в момента, съобщиха от агенцията по горите.

На място са около 50 служители от териториални поделения на Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен – държавни горски стопанства: Казанлък, Гурково, Котел, Сливен, Твърдица, Нова Загора, на Регионална дирекция по горите Сливен, Община Твърдица, служители на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерство на отбраната. Поради силно пресечения терен в местността са изградени просеки на големи разстояния от огъня. В гасителните действия се включиха хеликоптер, както и друга тежка техника. Към настоящия момент няма опасност за населените места.

От началото на годината до 27.07.2021 г. в горските територии на страната са регистрирани 115 пожара, опожарили 3323 дка. 153 дка от тях са засегнатите площи от върхови пожари.

Цяла нощ гасиха пожара в Твърдица Цяла нощ гасиха пожара в Твърдица
Гасенето на големия пожар в борова гора в района на община Твърдица продължи през цялата нощ, предаде репортер на БГНЕС. През нощта са...

Причините за възникването на 99% от горските пожари, касаят човешка небрежности и/или човешко действие или бездействие.

Намираме се в активния период на пожароопасния сезон за горските територии у нас. През следващите дни очакваните среднодневни температури са високи и рискът от възникване на пожари в горите е изключително висок. Изпълнителна агенция по горите апелира гражданите, пребиваващи в и в близост до горските територии да бъдат особено бдителни и да спазват всички противопожарни мерки.

От агенцията напомнят също така, че през този период е забранено паленето на огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

Лице забелязало пожар незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.

Още от КРИМИ:

Източник: actualno.com