Възможността за инсталирането на соларни панели, перки и всякакви други

...
Възможността за инсталирането на соларни панели, перки и всякакви други
Коментари Харесай

Отпускат 80 млн. лева за новото саниране в Пловдив, соларните панели няма да са допустими

Възможността за инсталирането на слънчеви панели, перки и всевъзможни други типове възобновими енергийни източници, които да се финансират с идното гратис саниране по проекта за възобновяване и резистентност, се отстранява. Това проличава от новите насоки за кандидатстване, които бяха поправени след едномесечно публично разискване и още веднъж бяха оповестени в края на предходната седмица.
Прочетете още
Идеята беше, че това е позволена мярка, ако създадената сила служи единствено за общите елементи на жилищния блок, без да се продава, съобщава 

Тя обаче е срещнала огромен отпор измежду екоорганизации, само че и от страна на компании, които се занимават с енергийна успеваемост. Причината е, че в общите елементи на един жилищен блок сила се употребява единствено за асансьора и за стълбищното осветяване. Забележките са, че това е прекомерно дребен разход, за чието икономисване се прахосват ненужно средства, с които могат да се топлоизолират още блокове.

От документа от публичното разискване проличава, че са направени общо 79 забележки, възражения и оферти, с част от които от районното министерство са се съобразили.

Едната от измененията, за които се е упорствало най-често, е направена. Това е, че се трансформират лимитите на средствата, които могат да се провиснал за един блок.

Минималният размер да вземем за пример е понижен от предходните 100 хиляди на 50 хиляди лева, което значи, че достъп да санирането ще имат и напълно дребните жилищни здания.

В същото време оптималният предел се подвига от предходните 6,5 млн. на 9,5 млн. лева, т.е. се уголемява кръгът от доста огромни жилищни здания, които могат да аплайват. Възможно е и това да се постанова поради доста поскъпналите строителни материали. В насоките има референтни цени за санирането, против чиито ниски стойности възрази Камарата на строителите в България, само че тази забележка не е взета поради.

Друга значима смяна е, че се постановат районни предели за асимилиране

Цялата сума за първия стадий от санирането, при което хората ще получат безплатно 100% от направените разноски, е 1,1 милиарда лева

Само че в региона на Столичната община оптималната сума, която може да се отпусне, е 150 млн. лева В Пловдив, Варна и Бургас максимумът е по 80 млн. лева, а за Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград - по 50 млн. лева

Има и една група от 40 градски общини, в които лимитът ще е 30 млн. лева, както и 215 селски общини, в които могат да разчитат най-вече на по 15 млн. лева за цялата община.

Тези предели значат, че в случай че примерно в София аплайват блокове, за чието саниране трябват повече от 150 млн. лева, всички под чертата ще останат за втория стадий,

който почва следващата година и при който притежателите на жилища ще би трябвало да платят 20% от разноските.

Много са забележките против правилото хората да платят първичните разноски за правене на документи и за обследванията, които след това да им бъдат възобновени. Всички задават резонния въпрос какво ще стане с тези разноски, ако блокът най-после не бъде утвърден

Служителите на Министерство на регионалното развитие обаче не са отстъпили по този пункт и правилото остава.

По гледище на Европейска комисия е изменен и крайният период за кандидатстване - вместо до 31 март документи ще се подават до 31 май. Остава правилото, че първо ще се съберат всички документи и едвам по-късно ще се прави оценяването им, с цел да се избегне правилото “пръв по време, пръв по право ”, т.е. претендентите ще се правят оценка без значение по кое време тъкмо са кандидатствали.

Оценяването ще се прави от Министерство на регионалното развитие, само че самите документи ще се подават от общините.

Всеки блок, който желае да бъде саниран, би трябвало да подписа партньорски контракт с локалната община и тя има грижата да подаде документите, а по-късно да провежда публични поръчки за избор на строителни и проектантски компании, както и на компании за строителен надзор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР