Възможността остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол да

...
Възможността остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол да
Коментари Харесай

Остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол става третият Лувър?

Възможността остров " Св. Св. Кирик и Юлита " край Созопол да стане Световен център на изкустват а разискаха министърът на културата Боил Банов и представители на Френската организация за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и посолството на ОАЕ. Днес те разгледаха естествената забележителност, оповестиха от Министерството на културата.

Министър Банов чака до година, ще се стартират и директни дейности по превръщането на остров " Св. Св. Кирик и Юлита " в Световен център на изкуствата. $Днес работиха сътрудниците, на следващия ден продължаваме работа в София с френската организация за музеите и идващото посещаване у нас евентуално ще бъде на шефа на Лувъра в Абу Даби, с цел да може с целия опит, който имат те и ние да пристъпваме към действителни стъпки ", разгласи Банов.

Той е убеден, че след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби третият обект ще бъде в България. Той ще носи добавена стойност освен за Созопол, а в района на цялото Черноморие, както и на цяла България.

" Знаете, че отдавна работим по този план - да създадем тук, в сърцето на международната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, в който да има музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие , а това са неповторими неща. А също по този начин - и доста модерно изкуство във всичките му жанрове и типове. Целта ни е да осъществяваме и съвместим еклектиката в границите на неповторимата архитектура на Военноморското учебно заведение , на остарялата социалистическа архитектурата на казармите, да реализираме едно комбиниране на светове, на разнообразни фантазии на разнообразни генерации , което мисля, че ще направи острова неповторим обект ", сподели Банов.

Той съобщи, че всичко ще се възвърне, експонира, разкрие, по метод, тъй че за туристите да има директен достъп.

В развой сме на основаване на контракт, който сплотява съдействието сред Музея Лувър в Париж и българското Министерство на културата , означи френският дипломат в България Н. Пр. Флоранс Робин.

" Този остров е прелестен, впечатляващ, с извънредно красиви и забавни здания, които би трябвало да бъдат реставрирани, тъй като те придават несравним образ на мястото ", сподели Флоранс Робин.

По думите на Ерве Барбаре, общоприет шеф на Френската организация за музеите, която осъществя партньорства в чужбина, това е извънредно място с невероятна история, която би трябвало да се опише .

В диалозите през днешния ден участваха: Н. Пр. Флоранс Робин, дипломат на Франция в България, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, дипломат на ОАЕ в България, Ерве Барбаре, общоприет шеф на Френската организация за музеите, Стефан Роазен, заместник-директор на Френската организация за музеите, Александър Баралис, археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея Лувър, Ирина Петреску, аташе по културното съдействие на Френския институт у нас.

Целта на плана за превръщането на острова в пространство за показване на културното завещание и място за творчество и продан на международно равнище и включването му в мрежата, свързваща музея " Лувър " в Париж и музея " Лувър " в Абу Даби е България да се утвърди като водещ фактор в междукултурния разговор с разнообразни страни по света.

Музейната инфраструктура ще се развива в директна връзка с недвижимите културни полезности на острова и в неговата акватория, както и с естествения ландшафт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР