Възможността лекарствени продукти да се заплащат за лечение на лица

...
Възможността лекарствени продукти да се заплащат за лечение на лица
Коментари Харесай

Off-label лекарствата за децата вече са включени в наредба на МЗ

Възможността лекарствени артикули да се заплащат за лекуване на лица до 18-годишна възраст, за които не са планувани други механизми за финансиране със средства от държавния бюджет, общинските бюджети и от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, или които не могат да бъдат обезпечени в страната, към този момент е регламентирана в план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 2 от 2019 година, оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването и портала за публични съвещания strategy.bg.

Това значи, че децата към този момент имат обезпечено възнаграждение за off-label медикаментите, които се употребяват при тяхното лекуване.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че смяната се постанова след обнародваното допълнение в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с което е позволено изключение от възбраната за възнаграждение с обществени средства на лекарствени артикули, които се ползват отвън изискванията на разрешението за приложимост.

Припомняме, тематиката за off-label приложението на лекарствени артикули при деца и заплащането им с обществени средства дълго време беше във фокуса на публичното внимание. След дълъг публичен спор в Народното събрание бяха импортирани промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Техни създатели бяха депутати от „ Продължаваме Промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Народният представител доцент Антон Тонев от „ Продължаваме Промяната “, който бе един от вносителите, бе безапелационен, че решаването на този проблем е извънредно значимо за лекуването на болести на пациентите до 18-годишна възраст и би трябвало да бъде обезпечен обществен финансов запас, тъй като тези лечения на процедура са единствената опция за възстановяване на здравословното положение на тези пациенти.

Най-общо казано тези медикаменти са предопределени основно за деца с онкохематологични болести, както и такива с редки болести и автоимунни болести, при които се изчерпани лечебните благоприятни условия или са следени тежки нежелани лекарствени реакции, или са открити противопоказания за лекуване с наличните лечебни други възможности.

Предложеният законопроект бе гласуван от народните представители и се одобри, че заплащането на дейностите, предмет на уредба с предлаганите нормативни промени, се реализира от НЗОК, като разноските се финансират със средства от прехвърляния от държавния бюджет, предоставени посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

„ За реализирането на плана е належащо разходването на финансови средства от държавния бюджет, които са избрани в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година Същите се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, като разноските се финансират със средства от прехвърляния от държавния бюджет, предоставени посредством бюджета на Министерството на здравеопазването. По данни на Националната здравноосигурителна каса средствата за възнаграждение на лекарствени артикули, прилагани отвън изискванията на разрешението за приложимост, които се утвърждават със заповед на шефа на НЗОК, са в размер на 1 111 110 лева и са планувани в бюджета на НЗОК за 2022 година “, се показва още в плана за наредбата.

С него се уточни и срокът за издаване на заповедите за одобрение или отвод за заплащането на декларираните за одобрение медицински и други услуги по реда на наредбата, като той се удължава от 14 на 30 дни.

Общественото разискване на плана ще бъде за период от 14 дни и ще завърши на 1 септември т. година

С цялостния текст на наредбата можете да се запознаете, а с претекстовете към нея –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР