Възможността да бъде съставено редовно правителство изглежда все по-малко вероятна.

...
Възможността да бъде съставено редовно правителство изглежда все по-малко вероятна.
Коментари Харесай

След препирните днес: Редовният кабинет - все по-малко вероятен

Възможността да бъде формирано постоянно държавно управление наподобява все по-малко евентуална. Двете договарящи обединения си размениха писмени изказвания, които приключиха с думите " Вие сте на ход! ”, а физическа среща сред тях нямаше и през днешния ден.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи експлицитни условия - опрощение към Мария Габриел, както и диалози за кабинет без Асен Василев в него. От ПП-ДБ отвърнаха, че не те са мандатоносител и не е тяхна отговорност да намерят излаз от рецесията.

Ден преди заложения краен период от ГЕРБ за първия мандат, водачът на партията Бойко Борисов напомни - още чакат опрощение.

" Вместо да се извинят, ПП-ДБ отидоха още по-далеч. Ние сме предложили единствено министър председател. Те не желаят държавно управление, не престават да си мислят, че ще стане с втория мандат. Но ние сме безапелационни, че това няма да се случи. И през днешния ден им даваме време да мислят. Утре стават тъкмо седем дни от договарянията ”, уточни Борисов. И съобщи, че към този момент имат номинация за министър председател - Мария Габриел и няма да я сменят, макар че през вчерашния ден съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев беше безапелационен, че няма да я поддържат.

" Защо би трябвало да се откажем от Габриел? Защото един човек я е обидил? Човек, който с помощта на нас е финансов министър. Ние го защитавахме 9 месеца ”, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заподозря прикрит сюжет от страна на финансовия министър. " Моето пояснение е, че Асен Василев е намерил прелестното време да дезертира, и то по метод, по който да сплоти всички, които не ни обичат. След фокусите, които прави във финансите, ще би трябвало да връщаме пари от бюджета по Плана за възобновяване. Той, в случай че остане, би трябвало да си оправи тази каша ”, сподели още водачът на ГЕРБ.

Деница Сачева, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, също упрекна Асен Василев в бойкот на ротацията. " Още преди месеци сподели, че имат намерение да саботират мандата на Мария Габриел.В началото на годината, когато Росен Желязков съобщи във Виетнам,че ротацията ще е с мандат на ГЕРБ, тук в България настана нервност, че това не е контрактувано. Ако за вас не е явно, че Политическа партия оферират следващия си маркетингов трик и губят времето на българските жители с безплодни диалози, за всички нас това е ясно ”, разяснява тя.

В своя позиция ръководителят на Европейската национална партия Манфред Вебер поддържа Габриел. Той съобщи, че " фамилията на ЕНП твърдо застава зад нея против неоправданите напатки ”.

След като ПП-ДБ резервираха безмълвие в София, от Брюксел Николай Денков разяснява подготвени са за разговор, само че чакат покана.

" Мандатът е в ГЕРБ-СДС. Те прекъснаха договарянията и в този момент би трябвало да се обадят и да кажат по какъв начин би трябвало да продължим ”, разясни министър председателят в оставка. И заподозря, че до раздор се е стигнало след интервенция на трети лица.

" Аз не мога да си обясня това, което се случи, с изключение на, че Мария Габриел е била подложена на тежък напън от други хора и се е поддала. Ние я питахме сутринта има ли възможност да изчете лист с имена, които не сме съгласували и тя сподели " не ”. Доверието което имахме и персонално съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено с този акт ”, твърди Денков. И отговори на поставения от Борисов ултиматум - до ден Мария Габриел да получи опрощение, откакто беше избрана от Асен Василев като " лице на мафията ”.

" Нека да припомня, че аз бях персонално обиждан неведнъж от разнообразни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев, в това число и господин Борисов неотдавна се включи. Никога не съм желал опрощение, тъй като в политиката няма място за такива игрички. Ние не сме в детската градина. Не сме в режима " Ти уважаваш ли ме? ” ”, разяснява Денков.

Премиерът в оставка беше безапелационен - няма да има крачка обратно за Асен Василев. " Няма никаква смяна във връзка с него. Това е най-хубавият финансов министър, който аз познавам и желая да работя с него. Ние би трябвало да намерим метод да излезем от режима " този сподели нещо на другия, а да търсим метод да съставим кабинет ”, сподели още Денков. Според него би трябвало да се употребяват всички благоприятни условия за договаряния, за сформиране на вероятно държавно управление, без значение с кой мандат, отбелязва Нова тв.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР