Възможността България да се присъедини към европейския валутно-обменен механизъм, известен

...
Възможността България да се присъедини към европейския валутно-обменен механизъм, известен
Коментари Харесай

Домбровскис: Постижимо е след година България да е в чакалнята на еврото

Възможността България да се причисли към европейския валутно-обменен механизъм, прочут като ERM II или така наречен чакалня на Еврозоната, в границите на една година е рационален и изпълним период, уточни в отговор на въпрос заместник-председателят на Европейска комисия за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис. Той взе участие в София в разговор с жители на тематика " България в Еврозоната - въпроси и отговори ".

Виждаме много мощни страни - добър стопански растеж, фискалната политика, уравновесен бюджет, би трябвало да се положат и още старания, разяснява Домбровскис в оценка на подготвеността на България. Той уточни, че пътят към еврото е дълъг, може да бъде и много сложен, само че си заслужава, тъй като дава опция страните да подобрят своя витален стандарт.

На въпрос ще се покачат ли цените и ще има ли инфлация, Домбровскис уточни, че въпросът за цените е едни от най-честите и от Европейска комисия са създали оценка по какъв начин присъединението към еврото въздейства в страните, включили се в последните години. По думите му е допустимо към 0,3 % нарастване, само че в случай че се видят изгодите от присъединението към еврото, те са доста по-големи. Домбровскис акцентира, че значимо този преход да бъде ръководен и цените - следени. По време на въвеждането на еврото стабилността на цените е нещо, което може да бъде напълно действително ръководено, уточни той. Там, където има действителен пазар и действителна конкуренция, спекулативно нарастване на цените е невероятно, може единствено краткотрайна флуктуация първоначално, а инфлацията ще е тази от Еврозоната, разяснява вицепремиерът Томислав Дончев, който взе участие в полемиката.

Когато приказваме за сюжета за българската стопанска система след приемане на еврото, той е напълно позитивен, съобщи вицепремиерът, който изрази увереност, че мястото на България е в политическото и икономическото ядро на Европейски Съюз. Няма да плащаме задълженията на Гърция, не е правилно, че цените ще скочат двойно, а приходите ще паднат, съобщи Дончев.

В полемиката се включи и ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който съобщи, че няма подозрение, че влизането на страната в Еврозоната е нужна стъпка. За нас няма подозрение, че влизането на България в Еврозоната, ще усили нейната непоклатимост, ще й се отрази удобно заради икономическите ни индикатори. Несправедливо е измислянето на нови аргументи да не бъде присъединена България, като да вземем за пример незадоволителната степен на конвергенция, разяснява Велев. Вицепремиерът Дончев разяснява като неприемливо формулирането на нови критерии и условия, разнообразни от първичните. Еврозоната ще завоюва от присъединението на България, няма да й тежим, не желаеме някой да ни дава пари, единствено по-добра среда в която да се развиваме, означи той.

На въпрос ще има ли референдум за приемане на еврото в България Дончев съобщи, че верният отговор на въпроса е, че той би следвало да бъде отвеян към приемането и участието в Европейски Съюз, тъй като в контракта написа, че България ще стане член и на Еврозоната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР