Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността

...
Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността
Коментари Харесай

Радев убеждава естонския външен министър: Дипломатическият път е решението на войната Русия - Украйна

Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността и стабилността в Европа разискаха през днешния ден на среща в президентската институция президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна, оповестиха от прессекретариата на президента.Двамата подчертаха обичайно положителните връзки сред България и Естония, в това число партньорството в границите на интернационалните организации и начинания. Поставен бе акцент върху взаимния интерес от следващо задълбочаване на двустранното съдействие в областта на високите технологии, дигитализацията, транспортната съгласуваност, енергетиката и просветителния продан.

Държавният глава изрази интереса на страната ни към опита на Естония в построяването на електронно ръководство – сфера, в която балтийската република има обилни достижения. Министър Цахкна акцентира мощното доверие на естонските жители към електронното държавно управление и означи, че точно то е ключът за бързата рационализация на страната и сполучливото противопоставяне на корупцията. На последните парламентарни избори през март 2023 година повече от 50% от бюлетините в Естония са подадени онлайн и това е знак за доверието на жителите в сигурността на изборния развой, означи Маргус Цахкна.

По време на диалозите бяха маркирани рисковете за районната сигурност и непоклатимост, произлизащи от продължаващата война на Русия против Украйна, чиито вторични резултати засягат икономическите и обществени системи на страните от Европа. Президентът Радев изрази вяра за допустимо най-скорошно намиране на път със средствата на дипломацията за прекратяване на войната, по метод, който да подсигурява зачитането на правилата на интернационалното право. Обща бе позицията, че укрепването и разширението на районната транспортна и енергийна съгласуваност е от основно значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на артикули и енергийни запаси./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР