Възможностите за насърчаване на политическия диалог, икономическите връзки и културния

...
Възможностите за насърчаване на политическия диалог, икономическите връзки и културния
Коментари Харесай

Росен Желязков: България иска да привлече повече корейски инвестиции в енергетиката и високите технологии 

Възможностите за поощряване на политическия разговор, икономическите връзки и културния продан разискаха ръководителите на парламентите на България и Република Корея Росен Желязков и Ким Джин-пьо.

Председателят на Националното заседание на Република Корея Ким Джин-пьо е на публично посещаване в България по покана на ръководителя на Народното събрание. Това е първо посещаване на ниво ръководител на корейския парламент.

Искрено се веселя на Вашата аудиенция и се надявам тя да сложи началото на активизирането на политическия продан сред България и Република Корея, означи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той акцентира, че в българския парламент към този момент е основана група за другарство България – Република Корея, която ще поощри съдействието сред законодателните органи и ще насърчи другарските връзки сред нашите страни. Това би улеснило издигането на връзките ни на всеобхватно и насочено към бъдещето партньорство до равнището на " стратегическо партньорство “, добави Росен Желязков.

България желае да притегли повече корейски вложения в основни стопански браншове като високите технологии, енергетиката, околната среда, опазването на здравето, както и производството на автомобилни съставни елементи, винарството и производството на био храни, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Приоритет за нас е разширението на българския експорт по размер и обсег, уточни Росен Желязков. Той означи, че за първите 9 месеца на 2023 година общият стокообмен с Република Корея е на стойност 344.7 млн. щ.д. Увеличението по отношение на същия интервал на 2022 година е 27.2 на 100, само че към момента съществува необработен капацитет, добави ръководителят на Народното събрание.

Можем да отбележим, че равнището на общия стокообмен сред Република Корея и България последователно се възстановява след забележителния спад по време на пандемията от Ковид-19, уточни Ким Джин-пьо. Въпреки това е значимо да се подчертае, че съществува необработен капацитет в икономическите връзки, който би трябвало да бъде оползотворен, съобщи той.

Председателят на Националното заседание на Република Корея означи, че страната му демонстрира интерес към взаимни начинания в енергетиката, производството на части за коли и възстановяване на транспортната инфраструктура. Търговията и капиталовото партньорство ще бъдат значим фактор за задълбочаване на двустранните ни връзки, добави Ким Джин-пьо.

Високо ценим поддръжката, която Република Корея оказва на България в устрема й да стане член на Организацията за икономическо съдействие и развиване, уточни Росен Желязков. Той получи уверението на своя корейски сътрудник, че Република Корея е подготвена да показа своя опит в присъединителния развой и да спомага на България до приемането й в организацията.

Готови сме да работим в тясно съдействие за увеличение на корейските вложения в България, акцентира Ким Джин-пьо. Той посочи, че последваща стъпка в тази посока би било гостуването на делегация с представители на корейски компании в България, която на място да се запознае с изискванията и опциите за осъществяване на взаимни планове.

Мост сред България и Република Корея са и младежите, които демонстрират интерес да научат езика и опознаят културата, традициите на двете страни, уточни Росен Желязков. Той акцентира, че в последните години в България доста младежи желаят да учат корейски език, като даже има учебно заведение, където образованието им стартира от първи клас. Корейското държавно управление отпуска стипендии на студенти от България и чака да бъде открит най-благоприятен механизъм, по който повече корейски студенти също да имат опция да учат в България, акцентира ръководителят на Националното заседание на Република Корея.

В пленарните диалози на ръководителите на законодателните институции на България и Република Корея участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Филиз Хюсменова, както и ръководителят на Групата за другарство България – Република Корея Делян Добрев.

В рамките на визитата си в България ръководителят на Националното заседание на Република Корея Ким Джин-пьо беседва с президента на Република България Румен Радев и с кмета на Пловдив Костадин Димитров.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР