Възможности за подкрепа на туристическия сектор обсъжда Асоциацията на българските

...
Възможности за подкрепа на туристическия сектор обсъжда Асоциацията на българските
Коментари Харесай

Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 21-та годишна среща на АБТТА

Възможности за поддръжка на туристическия бранш разисква Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) на двадесет и първата годишна среща в Банско.

На формалното разкриване заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева заключи проблемите и провокациите в бранша и ограниченията, с които се работи за решаването им.

В началото на лятото най-голямото предизвикателство пред бранша остават световните рецесии – военните дейности в Украйна, отрицателните резултати от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация. „ Министерството на туризма подкрепя Министерския съвет в целия интервал на рецесията с войната в Украйна и настаняване на разселени лица. Към момента повече от 27 000 са настанените разселени лица в български хотели, а цената на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване е над 70 млн. лева “, уточни заместник-министърът.

Възстановена е и мярката 35 евро за седалка за стимулиране на входящия туризъм, като за задачата в бюджета са планувани 25 млн. лева за туроператори, които употребяват въздушни превозвачи, притежаващи лиценз за чартърни полети до България за туризъм, уточни Георгиева. В последните месеци са осъществени финансови помощи на стойност 60 млн. лева по две схеми за подкрепяне на туристическия бранш и 6 млн. лв. за туроператори, за превъзмогване на последствията от COVID-19, уточни зам.- министърът.

В резултат на тези ограничения в първото тримесечие на тази година туризмът е достигнал до нива от 80 % по отношение на интервала преди пандемията. Отчита се растеж на български и задгранични туристи с към 40 на 100, а растежът единствено на задгранични туристи е към два и половина пъти по отношение на предходната година. Броят на плануваните полети за летен сезон 2022 година е повече от 8500 за летищата във Варна и Бургас, което също е растеж по отношение на 2021 година, сподели зам.-министър Георгиева. Очакват се туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Англия и Израел, както и от други пазари, добави тя.

По думите й е значимо и да продължи да се обръща внимание на българския екскурзиант. „ Както знаете черноморските ни курорти през миналите два летни сезона бяха цялостни най-вече с наши сънародници и би трябвало да работим дружно, с цел да ги задържим у нас – освен по морето, само че и да им покажем всички хубости и благоприятни условия, които предлага България “, сподели зам.-министърът. На този стадий прогнозите са, че българите ще осъществят най-малко 2 млн. пътувания за летния сезон с пребиваване в място за настаняване в България, а евентуално и повече.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР