Възможно ли е въвеждането на данък Захар за подсладените напитки?

...
Възможно ли е въвеждането на данък Захар за подсладените напитки?
Коментари Харесай

Лекари настояват за въвеждането на данък захар

Възможно ли е въвеждането на налог " Захар " за подсладените питиета? Идеята е на зъболекарския съюз поради тревожните трендове и неприятните последици, до които води потреблението на захар. Стоматолозите оферират средствата от налога да бъдат вложени в опазването на здравето. До момента такова облагане има в над 50 страни, измежду които - Белгия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Англия. А по данни на СЗО междинното количество захар, което употребява един юноша годишно, е 42 кг.

Данък върху захарта в подсладените питиета Англия вкара още преди 6 години. Ефектът от мярката е позитивен. Идеята на зъболекарския съюз е в началото у нас облагането да важи единствено за напитките.



" Данъкът ще бъде потребен за фискалната политика на нашата страна и събраните средства от този налог може да бъдат вложени в опазването на здравето ", изясни ръководителят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация доктор Николай Шарков.

Но преди въвеждането му трябват доста диалози и увещание за вредите от сладкото.

" Трябва да убеждаваме и политиците и изпълнителната власт за ограничения, които би трябвало да бъдат взети. Другото е да убеждаваме в детски градини, учебни заведения, измежду обществото вредата от несъразмерната консумация от въглехидрати. Другото, което е да стартираме разговор с промишлеността. В доста фармацевтични препарати има захар. Там също би трябвало да се обърне внимание ", добави доктор Шарков.

А резултат от облагането на произведения, които заплашват здравето, с налог явно има:

" Тютюнопушенето в международен мащаб понижа с към 50%. Въпреки че не се вижда самостоятелно, то световно повлия за понижаване на тютюнопушенето ", сподели още Д-р Шарков.

А тихият палач - захарта се крие и там, където даже не бихме и предположили.

" Захар има във всички храни за жалост и месото го инжектират със захар от време на време, с цел да има положителни хранителни вкусови свойства. Слагат захар и в хляба ", добави още ръководителят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация.



" Т. нар. бяла захар принадлежи към бързите въглехидрати, които се усвояват напряко и непосредствено доставят сила.... Празни калории. Тя за жалост не е съпроводена с потребни нутриенти, каквито биха били фибри, витамини, микроелементи " изясни доцент Даниела Попова, шеф на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ ".

" Някъде 50-60 грама дневно за възрастен субект е естествената консумация на добавена захар. Ние можем да се пристрастяваме към нея и захарта води до бързо повишаване на кръвната захар и надлежно бързото намаляване по-късно и това е обвързвано с по-лесна уморяемост, дискомфорт, предпочитание за друга доза сладка храна ", сподели доцент Лалка Рангелова, отдел " Храни и хранене " в Национален център по публично здраве и разбори.

От Световната здравна организация и международната дентална федерация упорстват дневният банкет на захарта да бъде понижен с 10%.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР