Възможно ли е шофьор на 73 години да употребява амфетамин

...
Възможно ли е шофьор на 73 години да употребява амфетамин
Коментари Харесай

"GLAS с Тина Ивайлова": Как дядо на 75 г. се оказа, че шофира с амфетамин?


Възможно ли е водач на 73 години да използва амфетамин и да се качи? Сигурно е допустимо, само че е малко евентуално. Защо, също така се постанова да 14 месеца, с цел да потвърди пред закона и обществото, че не е наркоман?

С този проблем се сблъсква Петър Карахристов. „ Изкараха ме с дрога, амфетамини. Просто останах изумен от къде се появяват. Аз не употребявам такива неща, даже не знам какво съставляват. Амфетамини, какво е що е… “, твърди възрастният мъж.

“Той и на 76 години, в случай че използва амфетамини, те бидейки стимуланти, прекомерно евентуално е даже да получи инфаркт ”, сподели юрист Силвия Петкова.

“Те напряко ми съкратяват живота по този начин. Пет месеца единствено страдания, тормоз. Всичко се промени, привикнал си толкоз години да си вадиш хляба с това и най-после те осакатяват един тип като нямаш документ ”, добави Петър Карахристов.

Петър Карахристов от Варна на 73 години. През октомври предходната година на кръстовище в Търговище блъска малолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без съществени пострадвания.

“Пътувам през Търговище минавам и пред пешеходна пътека, нямаше никой, бавно си карам и ненадейно една тротинетка, едно дете мина начело. Не го видях, набих спирачки, само че бутнах детето. Ударих го, само че нищо му нямаше. Крачето го болеше едното, да е живо и крепко детенцето. Свидетели имаше двама индивида, които видяха. Детето вика: " Аз съм отговорен ". И хората и те видяха, че то е отговорно, обаче аз го блъскам. На 60 метра има легнал служител на реда, то не можеш да караш бързо, с 40 км в час да съм карал най-вече. Това ме избавя, че бавно го чукнах детенцето. Ако бях с огромна скорост, щеше да стане по тежка работата ”, сподели той.

“То стана по този начин небрежно, аз въобще не го видях. Той изхвърча от улицата. Добре, че бавно карах, другояче в случай че бях карал по-силно, ще го удариш, ще го досъбориш на пътя. Аз го чукнах леко и падна с тротинетката момчето. Стана изтупа се, нищо му няма. Детенцето е живо и крепко и да му е обица на ухото да внимава по тези пешеходни пътеки с тези тротинетки. Въпросът е, че му няма нищо и то се уплаши. Баща му даже му се поразвика: Колко пъти съм ти казвал да не караш, тук е център и да не минаваш през тези пътеки ”, добави Петър Карахристов.

На място идва полиция. Съставени са актове на дядото и на момчето.

“Полицаите пристигнаха, направиха на мен акт. Направиха и на него, че няма право да кара и то по пешеходната пътека ”, добави той.

Отведени са в Районното ръководство, където и на двамата е изработен тест за алкохол и за опиати с машина Drug Chek 5000. Пробата се взима от слюнка. Тестът засича по едно и също време седем типа наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон.

При дядото пробата регистрира позитивен резултат и реагира на амфетамин.

“На мен ми дадоха една близалка, като посинее вкараха я в апарата и споделиха регистрира. Какво регистрира, крещя аз не знам какво е това. И в този момент вие сте наркоман? Да, да. Наркоман съм аз. Изкараха ме с дрога, че взимам амфетамин. Не, през живота си не знам какво е ”, описа той.

Като се прибрахте у дома, като казахте на децата, на внуците, на брачната половинка, че реагира тестът на амфетамин?

“Ами по какъв начин учудиха се. Чудят се и те от къде пристигна това нещо ”, добави той.

“Действително човек, който е дал подправено позитивно проба и му е залепен етикета наркоман, освен пред обществото, то се случва и пред фамилията ”, добави юрист Силвия Петкова.

С екипа ни нееднократно в поредност от следствия разказахме по какъв начин след рутинна инспекция на пътя, можеш да се окажеш нарушител пред обществото, без да си нарушил закона. Набедени " наркомани " в следствие се оказват с чисти проби. Само че, истината се открива след дълъг интервал от време, когато е подготвен резултатът от кръвната проба.

Показахме ви опити по какъв начин хапчета без рецепта за деца те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта.

“Прави ми усещане по какъв начин като се съберем с другари те ме питат дали могат да пият противогрипни медикаменти. Да карат ли? Аз им споделям, че не мога да им дам съответен съвет. Точно в тази връзка сме подхванали дейности по-бързо да излизат резултатите ”, сподели зам. шефът на ГДНП старши комисар Стойно Цветков.

Амфетаминът на какво реагира?

“Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин и соли на псевдоефедрина. Причината да реагират полевите проби на псевдоефедрина е, тъй като това е прекурсор на амфетамина. Тоест с пдевдефедрин се готвят в кавички амфетамини. Има медикаменти с псевдоефедринов хидрохлорид, които се оферират без рецепта. Повечето медикаменти, които съдържат псевдоефедрин се оферират с нормално рецепта. Голяма част от тези медикаменти са противоалергични лекарствени средства за елементарна сенна хрема ”, изясни юрист Силвия Петкова.

Правим тест с Drug Chek 3000, с който до преди няколко месеца тестваха водачите на пътя. Той регистрира същите съставни елементи като Drug Chek 5000, само че е с един по-малко. Не регистрира метадон. Взимаме лекарство за хрема без рецепта от аптеката, съдържащо псевдоефедрин. Резултатът е, че реагира на амфетамин.

Пиете ли някакви медикаменти?

“От време на време дамата ми дава по някое лекарство, само че просто по принцип не пия медикаменти. Като потеглих от село, хапнах у дома и изпих една чаша дюля. Цигари си пуша и аз те знам какво стана ”, сподели Петър Карахристов.

Часове след случая възрастният мъж дава платена проба за кръв и урина в ВМА-Варна, който се оказва негативен за амфетамин.

Резултатът е подготвен за 5 минути. Човекът от екипа ни също дава кръв за проба да опиати в същата болница. Анализът още веднъж подготвен за минути.

“Повече от прелестно е, че възрастният човек е дал кръвна проба, която все в миналото ще излезе. Но има хора, които по една или друга причина не дават кръвни проби ”, сподели юрист Силвия Петкова.

Имате ли случай, в който ваш клиент да е осъдил Министерство на вътрешните работи?

“Имаме подобен случай, той е завършен с влезнало в действие правосъдно решение. Има публикуван изпълнителен лист за погашение на компенсацията. Държавата е наказана по четири или пет желае бяха. Сред тях са за оставането без брошура, оставането без кола, незаконосъобразното слагане на белезници, тъй като в 99% от случаите се стига до задържане. Към сегашния миг имаме към 10-тина висящи каузи за подправено позитивни проби, които са на стадий първа инстанция, т.е. ще чакаме в някакъв миг решения по тях ”, добави тя.

Пробата от пробата, изработен в РУ-Търговище на дядото също е изпратена в ВМА-Варна, единствено че резултатът от разбора към този момент пети месец не е подготвен.

“Когато хората отидат и си платят при тях въпросът е дали има съществуване на наркотични субстанции, или не. Когато е формирано едно досъдебно произвеждане има начини за доказване ”, сподели старши комисар Стойно Цветков.

“Тази частна проба по принцип доста, доста мъчно би могла да се употребява в евентуален развой. Тя не е взета по надлежния ред, не може да се употребява като доказателство. В тези случаи, когато имаме частна проба ние въпреки всичко ги даваме на съдилищата, с цел да покажем, че се касае за човек, който не е използвал наркотични субстанции. Направил е нужното, с цел да потвърди, че не го е направил. Просто обстановката е такава, че на практика неговата проба не може да излезе навреме, с цел да може съда да види, че и по надлежния ред се открива, че не е използвал наркотичните субстанции. Хубаво е да се вършат тези проби, тъкмо заради тази причина, че ВМА няма нужния потенциал да обработи пробите навреме. Ако се усили щатът на ВМА и механически се обезпечи тази активност няма да има потребност от такива частни самостоятелни проби, по простата причина, че ще могат да се обработват пробите навреме, по едно и също време с това ще могат да се оспорват като незаконосъобразни задържанията ”, сподели юрист Силвия Петкова.

В началото на месеца дядото получава писмо от МВР-Търговище, с което е уведомяват, че поради фрапантното претоварване на лабораторията биологичните проучвания се изготвят с почти 14 месеца забавяне, считано от датата на назначение.

“Факт е, че пробите се забавят, в тази връзка са подхванати ограничения в кратковременен и средносрочен проект. Създадена е междуработна ведомствена група с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на правораздаването и Министерство на вътрешните работи за смяна и реализиране на по-ясно използване на нормите и по-голяма резултатност на разпоредба 1 от 2017 година за определяне на алкохол и наркотични субстанции ”, съобщи старши комисар Стойчо Цветков.

Кое постанова закъснението на пробите с 14 месеца? От ВМА изпратиха писмена позиция по проблема:

Във връзка с Ваше питане по тематиката: Кръвните проби, взети при проби за опиати на пътя, Ви осведомяваме, че постъпващите проби за експертно проучване на наркотични субстанции в проби на водачи на МПС неведнъж надвишават потенциала на профилираните лаборатории на Военномедицинска академия в София и Варна.

Допълнителен принос в забавянето на проучванията е присъственотопризоваване на специалистите по правосъдни каузи, което постанова непрекъснатото им пътешестване из страната, защото множеството съдилища у нас отхвърлят да изслушват специалистите посредством конферентна връзка или разпит по делегация.

“Алкохол, в случай че е за два дни ще те оправят, а тази дрога какво я бавят, просто чудно ми стана. Толкова време са чакали за една проба. Ще се чуди човек кой път да хваща директния ли, заобиколния ли. Изследвайте 5-10 дни, да се знае има ли, няма ли, ще ме опандизвате ли, какво е що е, да се знае просто ”, изясни Петър Карахристов.

“Последно самосвал карах 20-тонен. Карах, работя съзнателно, а в този момент нищо не мога. И колата да си карам не мога нищо, до магазин огромен да отида, просто съм с вързани ръце ", добави той.

“По отношение на възрастния човек мога единствено да кажа, че към този момент резултатът е явен, само че поради обстоятелството и наредбата нямам съответно позволение от наблюдаващия прокурор, с цел да мога да го разясня ”, сподели старши комисар Стойно Цветков.

Чуха ни. Благодарение на бързата реакция на специалистите от ВМА тестът на дядото излезе ден, откакто заснехме изявлението с него. Резултатът е негативен и до няколко дни Петър Карахристов ще може законно да кара.

В най-кратки периоди и измененията в Наредбата за опиатите на пътя ще бъдат разисквани и признати, дадоха обещание от Главна дирекция национална полиция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР