Възможно ли е комунизмът от съветски тип да е съвместим

...
Възможно ли е комунизмът от съветски тип да е съвместим
Коментари Харесай

50 години след Пражката пролет

Възможно ли е комунизмът от руски вид да е съчетаем с персоналното достолепие и независимост? През 1968 година се търсеше отговор на този въпрос, когато лидерът на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек стартира план за либерализация, която имаше за цел да предложи " социализъм с човешко лице ", написа в. " Ню Йорк таймс " във връзка годишнината от Пражката пролет.
 Пражка пролет gettyimages
Последва възобновление на политическите и културни свободи, дълго отричани от преданите на Москва партийни водачи. Свободният щемпел беше в подем, актьори и писатели показваха намерено мислите си, а Дубчек слиса Москва, като разгласи, че желае да сътвори " свободно, съвременно и надълбоко хуманно общество ". Този интервал на вяра и оптимизъм стана прочут като Пражката пролет. Едва родено обаче, придвижването бе смазано от руските танкове, напомня вестникът.
 Пражка пролет gettyimages
На 21 август преди 50 години ръководеното от Съветския съюз навлизане в Чехословакия унищожи фантазиите на реформаторите, прекърши националния дух и сложи началото на ера на подтисничество, чиито последствия се усещат и през днешния ден. Москва съумя да възвърне върховенството на дотогавашното държавно ръководство, само че крайната цена на успеха беше висока. Може би повече от всяко друго събитие от времето на Студената война, нашествието изложи на показ пред света тоталитарната същина на руския режим, отбелязва " Ню Йорк таймс ".-->

Когато жителите в страни под руско владичество се съпротивляваха, като в Източна Германия през 1953 година или Унгария през 1956 година, протестите им биваха грубо смазвани. Пражката пролет обаче бе нещо друго. Тя не беше опит за събаряне на комунистическия режим, а по-скоро за трансформирането му, акцентира създателят на публикацията. Но Москва гледаше на събитията в Чехословакия като на вирус, опасявайки се, че те могат се разпространят и обзет и други страни от Варшавския контракт, написа вестникът.
 Пражка пролет БГНЕС
Американските разследващи служби следят тогава с паника скупчването на войски край чехословашките граници, само че нашествието сварва държавното управление на президента Линдън Джонсън импровизирано. Западните страни не могат да създадат съвсем нищо. Около 250 000 бойци от 20 дивизии на Варшавския контракт нахлуват в Чехословакия, а 10 руски дивизии попълнят освободените от тях позиции. Те са подкрепени от хиляди нуклеарни бойни глави, ориентирани към Западна и Централна Европа, отбелязва всекидневникът.

Все още не се знае какъв брой са жертвите на нашествието , данните са доста разнообразни - от 80 до няколкостотин души. През идващите месеци обаче, когато огромен брой хора са задържани, а хиляди са пратени " на превъзпитание " по програмата за " нормализация ", вярата отстъпва място на страха и дръзкия отвод от примирие и смирение.
 Пражка пролет Guliver/Getty Images
" Ню Йорк таймс " цитира пражката социоложка Иржина Шиклова, която членувала в комунистическата партия преди нашествието. След нахлуването не съм срещала човек, който да го отбрани, даже измежду хората от Съветския съюз. Петдесет години по-късно още не сме намерили опция за справяне с проблемите на Запада и точно по тази причина доста хора се трансформират в екстремисти, отбелязва тя. И в действителност, Европа открива, че е по-разединена от всеки път след края на Студената война . Фундаментални институции от следвоенния ред като НАТО са подложен под въпрос от едно американско държавно управление, което се отнася с съмнение към съюзите. Пражките събития отпреди 50 години са увещание за крехкостта на системите, основани да ни бранят от война и робия, заключава вестникът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР