Възможно ли е дружество, което няма нужния капацитет, работна ръка

...
Възможно ли е дружество, което няма нужния капацитет, работна ръка
Коментари Харесай

Скандал! “Булстрой – монтажи”  и “Климатроник” превърнаха Драгалевци в лунен пейзаж. ДАНС, БОП-а и Прокуратурата разследват босовете Цветелина Персийска и Цветан Кордев

Възможно ли е сдружение, което няма нужния потенциал, работна ръка и история, да прилапа една от най-сладките поръчки за пътен ремонт в София - тази на кв. Драгалевци? Ако пък в допълнение въпросното сдружение (или обвързвана с него фирма) е разследвано от ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата, резонно поражда въпросът кой има интерес то да усвоява милиони от бюджета?

 

Част от отговорите на този въпрос столичани виждат всекидневно, всякога когато им се наложи да карат по обходни, тесни и разрушени улички на път за елитния квартал Драгалевци, който от дълго време не е вилна зона, а гъсто обитаем регион с интензивно жилищно строителство, детски градини, офиси и целия набор от услуги за здраве и хубост.

 

Вместо против налозите си живущите там да се радват на подобаващ комфорт, столичната администрация им е натресла компания без техника и опит с инфраструктурни планове да построява канализационна мрежа. Срещу “скромните ” 35 млн. лева европейско финансиране по линия на Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 година ”. Срокът за осъществяване - 198 календарни дни или половин година. Договорът е подписан през февруари 2022 година или преди повече от две години. Трябва да бъдат проектирани и построени 18 км канализация и още 16 км за отклоняване на дъждовна вода. Реалните поправки действия стартират през март 2023 година, само че по този начин и не завършват преди края на строителния сезон или за упоменатите 198 календарни дни съгласно договора.

 

Към момента работата по плана обаче е до под кривата круша. Улиците в “Драгалевци ” са разкопани, ямите зеят, а техниката е “паркирана ” посред улиците на квартала, тъй че блокират живота на жителите му, които не могат да влизат и излизат от домовете си гладко с коли, а постоянно и пеша.

 

В плана за създаване на канализация на “Драгалевци ” взе участие и компанията “Булстрой - монтажи ” ЕООД. Фирмата е с към 50 чиновници, с оборот за по към 10 млн. лева годишно и напълно до неотдавна бе чужд състезател в инфраструктурния бранш, защото бе профилирана главно в саниране на здания. При последната несполучлива поръчка за подписване на контракти за настоящ поправки и пътна подръжка, компанията изненадващо се яви в огромна част от търговете, освен това без да взе участие в консорциум, а независимо.

 

Според информация в Търговския указател компанията е благосъстоятелност на Цветелина Костадинова Персийска, а шеф е Цветан Йорданов Кордев, Дамата е притежател, а Кордев шеф и на “Климатроник ” ЕООД, която извършва редица поръчки на Столична община и държавната “Булгартрансгаз ”. Персийска е съучастник и в компанията за произвеждане на мляко и млечни артикули “Лакрима ”, която бе благосъстоятелност на убития предприемач Петър Христов.

 

В уеб страницата “Хасковска Афера ” откриваме прелюбопитни детайлности за обвързваните дружества  “Булстрой - монтажи ” и “Климатроник ”, които безусловно взеха за заложници жителите на кв. “Драгалевци ”. Според източници на медията, Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП ще ревизират „ КЛИМАТРОНИК “ ЕООД за систематични злоупотреби и корупционни практики при асимилиране на средства от европейски финансови фондове или от бюджета на общини при извоюваните от сдружението непозволено публични поръчки.

 

Разследването на „ КЛИМАТРОНИК “ ЕООД и „ БУЛСТРОЙ-МОНТАЖИ “ ЕООД представлявани от Цветан Йорданов Кордев е провокирано от сигнал на Дирекция „ МИГРАЦИЯ “ гр. София, бул. “Княгиня Мария Луиза “ 48 в качеството й на ВЪЗЛОЖИТЕЛ при подписан контракт с предмет: „ Избор на реализатор за осъществяване на първи и втори стадий от обект „ Разширение на СДВНЧ -гр. Любимец, който се реализира с финансовата поддръжка на HOME / 2016/ AMIF /AG/ EMAS/0046 по Механизма за незабавна финансова помощ по Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “.

 

Санкциите и следствието са за осъществени нарушавания и корист с евро средства от компании и търговски сдружения, общински и държавни чиновници при оповестена социална поръчка, за разширението за над 1.3 млн. лева на Центъра за настаняване на чужденци в гр. Любимец, осъществявано по времето когато кметът на гр. Хасково – Станислав Дечев е бил Областен шеф. Поръчката за уголемение на Специалния дом за кратковременно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец към Дирекция “ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи бе на стойност – 1 323 555 лв.. без Данък добавена стойност, а средствата бяха обезпечени по Механизма за незабавна финансова помощ към фонд “ Убежище, миграция и интеграция “ към Европейския съюз.

 

Въпреки нездравия интерес от страна на полиция, служби и държавно обвиняване, звездата на “Булстрой - монтажи ” ЕООД грее ослепително блестящо на терена на публичните поръчки. От следствие на Mediapool научаваме, че компанията е била единственият претендент за пътното поддържане в областите Пазарджик и Хасково. Участва още в спряната поръчка за област Пловдив, както и за областите София, Разград и Плевен.

За разлика от огромните в пътния отрасъл, които в всеобщия случай вземат участие в консорциум, записаната през май 2017 година в София „ Булстрой – монтажи “ взе участие независимо. Справка в регистъра на Камарата на строителите в България (КСБ) демонстрира, че компанията няма опит в пътното строителство.

 

Според представители на пътния отрасъл, присъединяване на компания без опит в толкоз доста позиции наподобява несериозно. Причината е, че според тръжните условия компанията би трябвало да разполага с техника за осъществяването на поръчките, като машини за зимнно поддържане на пътищата, снегорини, автокран, автовлекач, пътна фреза, асфалтополагаща машина, валяци, багери, храсторези, резачки и така нататък За това най-вероятно „ Булстрой – монтажи “ явно вършат някаква услуга - неразбираемо на кого.

 

Резултатите от работата на  “Булстрой - монтажи ”  и свързаната с нея “Климатроник ” в кв. Драгалевци са повече от красноречиви, по думите на живущите там. “Като заложници на строителните компании сме - тънем в тиня и прахоляк месеци наред, а от както е паднал снега, ситуацията е сериозно - нито кола за спешна помощ, нито пожарна имат достъп цели улици ”, описват столичани, които другояче са жители на един от най-зелените квартали в София - “Драгалевци ”.

 

Кошмарът на живущите в Драгалевци стартира напролет на 2023 година, когато строителните компании разкопават наред, струпват техника, само че не бързат със периодите, тъй като са подписали контракт за милиони левове по супер основен план - нова канализация.

 

Изграждането безусловно стопира живота в квартала, а хората обикалят километри, с цел да стигнат до локално магазинче за храна. Детската градина от лятото е потънала в нерешителен и тиня, а родители засипаха с гневни писма районната администрация.

Инфо: crimesbg.com

Тагове: “Булстрой – монтажи ” “Климатроник ” Драгалевци ДАНС БОП прокуратура Цветелина Персийска Цветан Кордев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР