- Възможно ли е да се отложи излизането на гражданите

...
- Възможно ли е да се отложи излизането на гражданите
Коментари Харесай

Проф. Пламен Чипев: Ще стане страшно, ако не отложат свободн...

- Възможно ли е да се отсрочи излизането на жителите на свободния пазар на тока от Нова година?

- Според една от прогнозите това е допустимо. Това е позицията на една от политическите партии. Да се отсрочи излизането на жителите на свободния пазар с една година. Предложението бе това да стане от 1 юли 2022 година Те желаят да се отсрочи с още една. Трудно е да се планува какво ще стане - нямаме държавно управление, нямаме парламент, имаме политически групировки, които настояват, че ще се схващат, само че на процедура правят неща, които демонстрират, че те няма да се сговорят.

Няма честен проблем в това да се изземат облагите на АЕЦ „ Козлодуй” - въпросът е какъв брой да се изземе

Намаляването на Данък добавена стойност за тока не е добра концепция, при учебниците не докара до спад на цените им

Сега спасяваме бизнеса от скъпия ток, а след това мислим за жителите

----------------------

- Проф. Чипев, какви отстъпки, свързани с енергетиката ни, можем да договорим с Еврокомисията на срещата на върха в Брюксел?

- Важно е къде ще натиснем и какво може да се направи от Европа. А това е снишаването на темпа на повишаване на цената на излъчванията за въглероден диоксид и преразглеждане на квотите. Счита се, че България по някакъв метод не е добре показана на този пазар за квотите. Счита се, че Европейската комисия е наложила правила, които ще се окажат пагубни за страни като нашата, където разчитаме на твърдо гориво.

Ако е допустимо да се понижи темпът на повишаване на цената на тези излъчвания. Те се търгуват на специфична платформа. От 65 лв. за звук цената в края на годината ще е 78, което е грубо за България и производители като „ Марица-изток”, които заплащат за няколко милиона тона годишно. Ние ще желаеме увеличение на квотите. Вторият миг е да се преразгледат квотите, на които България има да замърсява. Другият въпрос - удължаването на периода на работа на нашите Топлоелектрическа централа в " Марица-изток ". Това ще влезе в Плана за възобновяване. Там сме заложили период до 2038 - 2040 година. Но се твърди, че е заложена заместваща газова мощ, която евентуално може би ще се вкара на мястото на „ Марица 2”. Затова срещата в Брюксел е доста значима.

- Нормално ли е страната да вземе облагите на АЕЦ „ Козлодуй”, с цел да подкрепи ударените от цените на тока бизнеси?

- Това е дефинирано като предложение от работодателите и се основава на концепцията, че АЕЦ, както и другите огромни производители имат планирана цена на електрическата енергия и тя е към 120 лв.. Оттам нататък това, което се случва и което е нежелано от цялата стопанска система, докара до това, че в тези държавни предприятия се натрупват приходи, които КРИБ назова „ свръхпечалба”. В понеделник цената бе 480 лв.. От полемиката стана ясно, че усреднената цена за интервала е към 360 лв. ​- също доста висока. Васил Велев (председател на Асоциация на индустриалния капитал в България - б.р.) сподели, че всичко над цената от 60 лв. е приход, който би могъл да се употребява в страната. Този приход остава в страната по силата на неприятно работещата енергийна борса.

Принципно не е желателно да се взимат облаги от компании ​- задачата е всеки да може да печели, само че обстановката, която е резултат от няколко условия, е повода да се появяват такива оферти. Вторият мотив е, че в действителност става дума за оцеляването на 360 хиляди дребни бизнес​а, които са изложени на страхотни удари и няма изясненост какво ще се случи с тях. Това са фризьорски салони, пекарни, магазини, работилници. Няма честен проблем в това да се изземат облагите на АЕЦ „ Козлодуй” ​- въпросът е какъв брой да се изземе ​- тези пари не са единствено под формата на дял ​- има и такива, които са във фонда за енергийна сигурност. Тук се появиха различия ​- БЕХ се опълчи на това той да се пипа, а синдикатите припомниха, че след Нова година българският жител ще бъде изправен пред обстановка с нови цени на тока.

- Защо опитите на самостоятелната енергийна борса да се търгува ток на дребни пакети от 5-10 мегавата се провалиха?

- Това е повода за острите рецензии против Българската енергийна борса. През август бизнесът изпищя, че пакетите са доста огромни ​- 100 - 200 мегавата. Те са недосегаеми за по-малките играчи. Взеха решение да създадат два търга да бъдат разрушени пакети от 100 мегавата на 10 участника. И тук се оказа, че има компании, които са доста добре готови - на едно място ги нарекоха „ спящи фирми”, а на друго напълно непосредствено един специалист ги назова „ свързани лица с един и същи търговец”. Тези компании изкупиха 60% от пакета! И безусловно за минути са ги продали на непозната енергийна борса ​- доколкото чух - на унгарската. Не става дума за картел - на процедура те са се явили като самостоятелни играчи. Проблем има и с износа. Европейското законодателство им позволява на всичките тях да изнасят когато и колкото изискат. Сега се търси метод, по който да се образува методиката на огромните български енергийно подвластни консуматори на тази фондова борса. Търси се смяна на методиката. Работодатели и синдикати считат, че това е допустимо. КЕВР имат лека съпротива - те считат, че това би могло да докара до заобикаляне на борсовата търговия.

- Две от партиите - Българска социалистическа партия и ИБГНИ, оферират рухването на Данък добавена стойност за енергоносителите за 4 или 6 месеца. Добра стъпка ли е това?

- България се слави с проблемите си с финансовата дисциплинираност. Опитите да се вкарат диференцирани ставки с Данък добавена стойност се водят от дълго време. Различни лобита и групировки натискат от разнообразни направления. Досега съумяваме да удържим това състояние, въпреки предходната година да направиха пробив при учебниците. Това не докара до видим спад нито на цените на учебниците, нито на книгите. Това демонстрира, че няма никакъв резултат от сходна стъпка. Ефектът е към предприятието. Това е по индиректен метод да се финансират избрани групи. Но един път като го създадем, не можем повече да се откажем. Сега удължиха периода за ДДС-то за учебниците и книгите - а първо бе единствено за 1 година.

- „ Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев пък упорстват да не се заплащат обезщетения за безценен ток, а да вървим към понижаване на цените.

- В момента това е невероятно. Играта каква е? Имат някакви планирани наблюдения - процесът не е български, а общоевропейски и международен. Те имат вяра и прогноза, че от април месец всичко ще утихне на този пазар. В този смисъл за тях е добре, защото държавното управление ще се прави някъде декември-януари месец - желаят да се изчака. Но до тогава доста дребни и подвластни от енергетиката компании и производства ще поемат доста тежък удар.

- Една от партиите предлага дотация от 200 кВт/ч за небогати фамилии. И незабавно се оказа, че не можем да определим кое е „ енергийно оскъдно домакинство "?

- Това е значителен акцент. Цялата сила на полемиката в понеделник бе ориентирана към това какво да се направи с дребния бизнес и мощно подвластния от силата огромен бизнес. Приема се, че до 1 януари българските жители ​са предпазени от скока на цената на електрическата енергия. Социалният министър Гълъб Донев сподели, че са разширили обсега на хората за даване на помощи. Някъде се приказва за 300 хиляди консуматори - мъчно е да кажем тъкмо цифра. Парите, които се дават преди сезона, може да се употребяват добре за дърва или въглища, само че не и за електрическа енергия, която, в случай че тръгне от 1 януари нагоре и се променя месец след месец, би трябвало непрестанно да се актуализира. Има проблем и за инфлацията, която идва от другите артикули и която също ще засегне семействата.

- В момента пазарът е полудял. Енергийните фючърси решение ли са?

- Това бе позицията, предпазена от Българската самостоятелна енергийна борса. Тя твърди, че неналичието на фючърси е повода за тази висока несигурност на цените. Не става дума единствено за застраховки от скокове в цените, при които става невероятно на елементарния производител на банички, който има няколко печки, да може да предвижда какво ще му се случи. Фючърсите, които може да се сключат, са за доставки през март - април 2022-ра. Това ще докара до някакъв резултат ​- той ще е позитивен и прекрасен, само че няма да е неотложен. Не желая да разясня политическите пристрастия - те ще станат още по-жестоки след Нова година, когато се освободят цените за елементарните жители.

ВИЗИТКА

Пламен Д. Чипев е професор по стопанска система в ПУ „ П. Хилендарски “ и в Института за стопански проучвания (ИИИ) на Българска академия на науките. Като откривател в академията управлява и взе участие в няколко национални и междуна­родни проучвания върху ролята на корпоративното ръководство в схемите за всеобща приватизация в страните в Централна и Източна Европа. През 2008 година е Fulbright гост-лектор в Универси­тета на Мисури-Канзас Сити (UMKC), Съединени американски щати. Има над 90 научни изявления на български и британски език. Разговаряме с него за предложенията за подкрепяне на бизнеса и семействата поради скъпия ток.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР