Възможно ли е България да стане пералня за пари на

...
Възможно ли е България да стане пералня за пари на
Коментари Харесай

България - пералня за пари на руски олигарси?

Възможно ли е България да стане пералня за пари на съветски олигарси в условия на невиждани наказания против режима на Владимир Путин? Правителството отприщи такива подозрения, откакто предходната седмица подписа меморандум, обещаващ привличане на 1 милиарда $ западни капитали в енергетиката ни. Намеренията бяха скрепени с подписите на отрасловия министър Александър Николов и на представители на фирмите Gemcorp Capital Management Ltd. и IT3 (които съгласно прессъобщението на Министерски съвет са американо-британски консорциум). Премиерът Кирил Петков наблюдаваше церемонията с грейнало лице и разгласи, че това е огромна стъпка за България.

Интересен подробност е, че подписването бе " укрито " от медиите, а нормално великодушните на обществени изяви ръководещи този път непретенциозно замълчаха. Гигантската инвестиция бе регистрирана със непретенциозно прессъобщение, пуснато постфактум. Което пък беше " захлупено " от изключителна конференция за повреда в ПАВЕЦ " Чаира ".

Часове след новината за капиталовите планове Bird разгласява огромно следствие за единия вложител - Gemcorp, който се оказа обвързван с съветския олигарх Алберт Авдолян. Четири дни по-късно участниците настойчиво мълчаха, с което дадоха опция за развихряне на спекулациите. Едва в неделя, на 27 март, министърът на финансите Асен Василев изясни, че Gemcorp са доведени от представители на американското посолство и че е научил за олигарха Алберт Авдолян от медиите. От Gemcorp също реагираха с изказване против тиражирането на " подправени вести, петнящи положителното име на компанията ". В него се показва, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited е изкупило дяловете на съветския милиардер и че в този момент ООД-то, основано в Лондон, е благосъстоятелност на своите чиновници. Gemcorp твърди също, че няма да взе участие по никакъв метод в планове, свързани или финансирани от Плана за възобновяване и резистентност, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове и няма интерес към концепцията на държавното управление за създаване на цех за акумулатори в страна. А дали е по този начин?
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР