Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да

...
Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да
Коментари Харесай

"Гардиън": Инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано

Възможно е военният неуспех на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим във връзка с политическата съпротива в Русия, написа в публицистичен материал английският в. " Гардиън ".

Провалът на първичните проекти на Путин за Украйна е толкоз огромен, че в този момент към този момент не е ясно защо тъкмо продължава да води война Русия, с изключение на с цел да спести на президента си унижението да признае провалянето. След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, съветските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят вреди на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и мрачно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на опозиция, отбелязва " Гардиън ".

Няма обаче индикации, че тази тактика работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и самостоятелна страна, която е подготвена да се съпротивлява, е фундаменталната неточност на войната му. Освен това съветският президент не реши вярното отношението на личния си народ към войната. В началните седмици на войната съветските държавни канали с лекост разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха пристрастеностите, а оповестяването на готовност през септември сведе ентусиазма до най-малко. Това обаче не значи, че жителите всеобщо се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш предан към властта във времена на рецесия, акцентира английският ежедневник.

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би даже са повече от тези, които бяха сполучливо мобилизирани (властите не оповестяват точните данни). Мнозина от мобилизираните показаха възмущението си от това, че не им е предоставено нужното съоръжение, че не са минали през образование и че разполагането им е напразно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са бойци с мотивация. В интернет пространството бяха публикувани видеоклипове, в които те описват за несгодите си. Подобна комплицираност лъха и от формалните канали, само че по тях тя придобива образа на все по-бурни апели за заличаването на Украйна, гарнирани с пренебрежение към военните командири, които наподобява не съумяват да се оправят с тази задача. Самият Путин към момента не е обект на рецензии, само че митът за силата му и за положителната му преценка е съществено разтърсен, написа " Гардиън ".

Трудно е да се направи точна оценка на публичните настроения в един полутоталитарен режим, само че има индикации, че хората към този момент са изтощени от войната. От изтекло предходната седмица в медийното пространство поверително изследване, осъществено по поръчка на съветска държавна работа, излиза наяве, че 25 % от интервюираните желаят военната акция да продължи, а 55 % желаят мирни договаряния. За съпоставяне, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с поддръжката на 80 % от популацията. Има също по този начин индикации, че Кремъл губи всеобхватния си надзор над осведомителното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това съветските общности в чужбина дават на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия.

Би било прибързано да си фантазираме, че позициите на Путин са съществено отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на накърнимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че измежду руснаците както в Русия, по този начин и в чужбина има интерес към различен тип политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на обстоятелството, че съветският народ и незаконното управление на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар провалянето на Путин в Украйна да е стратегически и духовен императив за европейските демокрации и вероятността за нормализиране на връзките с Москва да наподобява далечна, тази концепция не трябва да бъде изоставяна изцяло. За да има тя на практика учредения, инакомислието в Русия би трябвало да бъде подхранвано, без значение от това къде се демонстрира, заключава " Гардиън ".

Източник: БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР