Възможно е в началото на декември да има решение за

...
Възможно е в началото на декември да има решение за
Коментари Харесай

България влиза в Шенген декември?

Възможно е при започване на декември да има решение за присъединението ни към Шенген. Това съобщи служебният външен министър Никола Милков, заяви NOVA. Започват дипломатически совалки, с цел да се подсигурява позитивно мнение за участието на България.

Вчера е завършила инспекцията за готовността на България за влизане в шенгенското пространство. Външното ни министерство е получило увещание от министъра на вътрешните работи, че тя е сполучлива.

Президентът Румен Радев също разяснява присъединението на България към Шенген. Той прикани да се изчака окончателния отчет и увери, че се работи на всички равнища страната ни да стане пълновръстен член.
Какво съставлява Шенгенското пространство?
Шенгенско пространство подсигурява свободно придвижване, без граничен надзор, на повече от 400 милиона жители на Европейски Съюз, дружно с жители на страни отвън Европейски Съюз, които живеят в рамките на Съюза или го посещават като туристи, по отношение на продан на студенти или за бизнес цели (всеки, който легално участва в ЕС). Свободното придвижване на хора дава опция на всеки жител на Европейски Съюз да пътува, работи и живее в страна от Европейски Съюз без специфични формалности. Шенген поддържа тази независимост, като дава опция на жителите да се придвижват из Шенгенското пространство, без да подлежат на гранични инспекции.

Шенгенското съглашение е контракт сред част от страните в Европа за унищожаване на граничния надзор на вътрешните граници   и за единна визова система. Подписан е на 14 юни 1985 година на борда на кораба „ Принцеса Мария-Астрид ” в Шенген, Люксембург сред пет от тогавашните 10 страни челенки на Европейската общественост – Белгия, Кралство Нидерландия, Люксембург, Франция и Федерална  Република Германия.
Към сегашния миг Шенгенското пространство обгръща множеството страни от Европейски Съюз, като се изключи България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния.
България, Хърватия и Румъния са в развой на присъединение към Шенгенското пространство и към този момент ползват значително достиженията на правото от Шенген. Освен страните от Европейски Съюз, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн са част от Шенгенското пространство.

Шенгенско съдействие

Всеки има право на свободно придвижване в границите на Шенгенското пространство. Целта на Шенгенското съдействие е да обезпечи отбрана на хората и тяхната благосъстоятелност посредством понижаване на опциите за корист с това право. Това включва засилено и дейно съдействие сред полицейските, митническите, правосъдните органи и органите за надзор на външните граници на всички държави-членки, налагащо се заради премахването на вътрешните граници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР