Възможно е цените на жилищата в еврозоната да се надочат

...
Възможно е цените на жилищата в еврозоната да се надочат
Коментари Харесай

ЕЦБ: Възможен е хаотичен спад на цените на жилищните имоти

Възможно е цените на жилищата в еврозоната да се надочат към безреден спад, предизвестява Европейската централна банка (ЕЦБ). Този риск е един от няколкото, посочени в Прегледа на финансовата непоклатимост на ЕЦБ, като другите включват по-високите разноски за обслужване на заемите и по-бавния стопански растеж, което вреди както на фирмите, по този начин и на семействата.
Прочетете още
Още от юли месец предходната година ЕЦБ стартира да покачва лихвите от достигнатото рекордно ниско равнище за да се оправи с инфлацията и се чака да продължи с този курс и в бъдеще. Въпреки това, последствията от най-силния растеж на лихвите за последните десетилетия към този момент стартират да се усещат на имотния пазар, който през десетилетията се развиваше с помощта на лесното кредитиране.

ЕЦБ отбелязва, че в бъдеще спадът на цените може да стане безреден, изключително в страни, където ипотечните заеми с плаващи лихви доминират и където растящите лихви по новото ипотечно кредитиране компрометират достъпността и усилват лихвеното задължение върху съществуващите ипотечни заеми. В този подтекст ЕЦБ не показва съответни страни, само че данните сочат, че Португалия, Испания и Прибалтийските страни са измежду тези, където делът на ипотечните заеми с плаваща рента е най-голям.

Освен това, ЕЦБ предизвестява, че районите, където институционалните вложители имат мощни позиции на жилищния пазар, може да пострадат повече при отдръпване на капитали. Това включва градове като Берлин, елементи от Западна Германия и някои столици като Париж, Мадрид, Дъблин и Лисабон.

В позитивен проект, ЕЦБ отбелязва, че семействата в еврозоната се възползват от мощния пазар на труда, което значи, че по-малко хора е евентуално да спрат да изплащат ипотечния си заем заради безработица. Това способства за по-голяма непоклатимост на имотния пазар макар предизвестията за евентуален спад в цените.

Същевременно, растящите лихви и по-високите разноски за обслужване на заемите съставляват предизвикателство за семействата и вложителите. Високите лихви по ипотечните заеми вършат покупките на жилища недостъпни за семействата и ги вършат по-малко привлекателни за евентуалните вложители.

ЕЦБ продължава да покачва лихвите в опит да се оправи със загрижеността за инфлацията. Въпреки това, би трябвало да се има поради, че тези покачвания могат да доведат до по-големи усложнения на имотния пазар и да усилят натиска върху семействата и вложителите.

В умозаключение, ЕЦБ предизвестява за вероятен " безреден " спад в цените на жилищата в еврозоната. Високите лихви по ипотечните заеми, по-високите разноски за обслужване на заемите и по-бавният стопански растеж основават неустановеност и провокации за имотния пазар. Регионите с преобладаваща ипотечна кредитация с плаващи лихви и съществуване на мощни институционални вложители може да се окажат по-уязвими. Въпреки това, мощният пазар на труда в еврозоната дава някои стабилизиращи фактори, които могат да лимитират негативните последствия върху способността на семействата да изплащат ипотечните си заеми.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР