Възможно е такса смет в Благоевград да бъде повишена, стана

...
Възможно е такса смет в Благоевград да бъде повишена, стана
Коментари Харесай

Ще има ли увеличение на такса „смет“ в Благоевград

Възможно е такса " боклук " в Благоевград да бъде нараснала, стана известно на конференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Темата за смяна в размера на такса " боклук " в Благоевград беше повдигната в края на 2021 година, когато на 17 декември, на своя сесия общинските съветници одобриха смяна в таксата от 1,1 промила на 2,9 промила.

Взетото в края на годината решение бе върнато до Общински съвет. С първата си сесия за 2022 година общинските съветници взеха ново решение - вместо 2,9 промила, размерът на такса боклук да бъде повишен, само че на 2,1 промила. Това решение също бе върнато. Първото решение бе обжалвано и в Административен съд, второто - също. 

На конференция кметът на Благоевград Илко Стоянов разгласи, че със свое определение Върховният административен съд се е произнесъл, което остава в действие решението на Общински съвет от 17 декември 2021 година , което от своя страна трансформира такса боклук за жителите от 1,1 промила на 2,9 промила.

Стоянов добави, че по второто решение на Общински съвет, а точно такса боклук за 2022 година да бъде 2,1 промила, следва съвещание на Върховен административен съд, само че през април 2023 година, и насочи апел към Областна администрация – Благоевград да отдръпна жалбата си пред висшия съд по отношение на решението на Общински съвет, с цел да може за 2023 година таксата да е в размера, гласуван през януари тази година. 

„ Ако регионалният шеф, който е изгубил делото на първа инстанция, отдръпна жалбата си в този момент, през декември, ще можем умерено през януари да осъществяваме по-ниската такса боклук, каквато е волята на кмета и общинските съветници “, сподели още Илко Стоянов и добави, че в противоположен случай ще бъде приложена такса боклук в размер на 2,9 промила. 

На следваща конференция, дадена от регионалния шеф Николай Шушков и част от екипа на Областната администрация, бе посочено, че определението на Върховен административен съд е обвързвано с преустановяване на производството по административното дело и приключва производството.

От Областната администрация показаха, че делото не е гледано всъщност, защото Благоевградският административен съд е оставил жалбата на оспорващия без придвижване като нередовна. 

Областният шеф на Благоевград уточни, че решенията от декемврийската сесия на Общински съвет през 2021 година са пристигнали в регионалната администрация директно преди почивните празнични дни. Решенията от тази сесия бяха повече от 40, което изискваше време, по тази причина с моя заповед юридическият екип работи и през тези почивни дни, сподели пред публицисти Николай Шушков. Той уточни, че връщането на решенията е стимулирано, а не предумишлено, а измежду претекстовете е изясненост за аргументите за нарастване на таксата, както и липса на задоволително публично разискване. 

„ Едно от нещата, за които връщаме решението, е, че не е стояло и три минути на уеб страницата на общината. Стояло е и по-късно незабавно е изтрито, това е потвърдено от компютърни експерти. “, добави Шушков. 

Във връзка с апела на кмета на Благоевград регионалната администрация да отдръпна жалбата си пред Върховен административен съд по отношение на решението на Общински съвет за нарастване на такса боклук на 2,1 промила, Николай Шушков разяснява, че по време на приемане на това решение не е бил регионален шеф и „ няма моралното право да ревизира работата “ на регионалния шеф, взел това решение.

Той означи, че по това време Валери Сарандев бе отпред на Областна администрация . Главният секретар на регионалната администрация Стоян Христов сподели, че решението за размера на такса " боклук " е на Общински съвет, като решението на Върховен административен съд визира решение, признато за 2022 година. " Каква ще бъде таксата за 2023 година е от компетенциите на общинските съветници ", добави Христов. 

" И двете решения, взети в границите на месец от Общински съвет за такса боклук в размер 2,9 промила и 2,1 промила, не бяха приложени през актуалната година, заради обжалванията в съда. Това води до към 2 млн. лв. по-малко доходи ", сподели пред публицисти Илко Стоянов.

Предстои да стане ясно каква такса " боклук " ще заплащат жителите на Благоевград през идната година, както и какъв ще е размерът за юридически лица и жителите на дребните обитаеми места. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР