Възможно е руското военно ръководство отново да е сменило командира

...
Възможно е руското военно ръководство отново да е сменило командира
Коментари Харесай

ISW: Кремъл пак смени командира на 58-а армия в Запорожка област

Възможно е съветското военно управление още веднъж да е сменило командира на 58-а войска , което приказва за продължаващите проблеми с съветското командване и надзор в западната част на Запорожка област.

Руски вътрешен източник твърди на 9 октомври, че съветското командване е отстранило генерал-лейтенант Денис Лямин от командването на 58-а войска, откакто Лямин е заменил някогашния пълководец генерал-майор Иван Попов на 13 юли.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Вътрешният източник твърди, че по време на тримесечния мандат на Лямин съветският общоприет щаб е положил доста старания, с цел да скрие същинското естество на обстановката в частите на 58-а войска, които сега се пазят от украински контраофанзиви в западната част на Запорожка област, и твърди, че това значително се дължи на обстоятелството, че Лямин е непосредствен помощник на началника на генералния щаб армейски военачалник Валерий Герасимов.

Вътрешният източник допуска, че Герасимов е отстранил Лямин от командването на 58-а войска и го е преназначил на длъжността шеф на щаба на Централния боен окръг, с цел да го защищити от рецензии по отношение на съветските интервенции в Западна Запорожка област.

Въпреки че ISW не може да удостовери без значение хипотетичното преназначаване на Лямин, догатката, че 58-о войска е претърпяло две огромни промени в командването за къс интервал, евентуално демонстрира провокации в командването и контрола и като най-малко угриженост измежду съветското командване за провеждането на интервенциите в този основен бранш на фронта.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи проектите си за разкриване на нов кулоар през Молдова и Румъния за експорт на украинско зърно.

Зеленски разгласи, че сухопътният кулоар за зърно ще бъде открит скоро по време на конференция с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ на 10 октомври.

На 9 октомври НАТО приема няколко резолюции, ориентирани към увеличение на помощта за Украйна .

Парламентарната асамблея на НАТО одобри шест резолюции, свързани с войната в Украйна, и прикани страните от НАТО да усилят и ускорят политическата, военната, разследващата, финансовата, обучителната и филантропичната поддръжка за Украйна и да " поддържат тази поддръжка толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да може Украйна да победи ".

Резолюциите също по този начин приканиха за увеличение и бърза доставка на военно съоръжение за Украйна, в това число системи за противовъздушна защита, ракети и изтребители .

През нощта на 9 против 10 октомври съветските сили нанесоха серия от удари с дронове по Южна Украйна.

Украинският общоприет щаб и военновъздушните сили оповестиха, че украинската противовъздушна защита е свалила 27 от 36-те дрона Шахед-131/-136, изстреляни от окупирания нос Чауда, Крим, към Одеска, Николаевска и Херсонска област.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк заяви на 10 октомври, че съветските сили евентуално нанасят удари, употребявайки единствено безпилотни летателни апарати " Шахед ", защото съветските военни се пробват да пестят ракети, защото производството на съветски ракети се е забавило заради глобите.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че украинските системи за противовъздушна защита ще продължат да работят както нормално през зимата и че украинските сили ще засилят отбраната на енергийните и горивните уреди.

На 9 октомври съветските сили започнаха местни настъпателни интервенции в региона на Авдеевка в Донецка област и югозападно от Орихив в западната част на Запорожка област, които евентуално имат за цел да отдалечат украинските сили от региона на Роботине. Руските сили ускориха настъпателните интервенции северозападно от Авдеевка в региона на Очеретин, Тоненке и Бердичи и югозападно от Авдеевка на линията Водяне-Опитне.

Руските сили нападнаха и югозападно от Орихив на линията Пятихатки-Жеребянки, а съветски военни блогъри настояват, че съветските сили са напреднали с два километра в региона.

Украинският общоприет щаб удостовери, че до три съветски батальона са направили нахлуване в посока Авдийвка, а ISW е следила фрагменти от боеве в региона, само че ISW не е забелязала удостоверение на тези изказвания за съветски настъпления все още на писане на публикацията.

Руските военни блогъри значително показват интервенциите в региона на Авдеевка като доста нахлуване, ориентирано към обграждане на украинската силова формация в Авдеевка и завладяване на града.

Успешното обграждане на Авдеевка, един от най-силно укрепените региони на фронтовата линия в Донецка област, най-вероятно ще изисква повече сили, в сравнение с Русия сега е посветила на напъните за Авдеевка - град Донецк. Руските сили значително са разположили нередовни сили по тази фронтова линия, най-вече детайли от 1-ви армейски корпус на Донецката национална република (ДНР) и спомагателни доброволчески формирования, които значително са потърпевши от неприятното и злоупотребяващо съветско командване.

ISW не е следила скорошно разполагане на съветски войски по тази линия. През последната година и половина от войната съветските сили са провеждали настъпателни интервенции за относително минимални териториални придобивки в региона на Авдеевка и съветското военно командване евентуално е наясно, че напъните за завладяване на Авдеевка ще изискват повече и по-качествени елементи от тези, които понастоящем са ситуирани в региона.

Засилените съветски настъпателни интервенции в регионите на Авдеевка и Жеребянки съответстват с други местни настъпателни старания в Луганска област и източната част на Запорожка област, като всички те евентуално целят да фиксират украинските сили и да попречат на украинското командване да трансферира запаси към сериозните региони на фронта в западната част на Запорожка област.

През последните няколко седмици украински публични лица направиха редица изказвания в този смисъл, като по-специално означиха, че съветските офанзиви по линията Авдеевка - град Донецк имат за цел да попречат на украинците да трансферират сили в Запорожка област .

Украинските сили продължиха контраофанзивни интервенции край Бахмут и в западната част на Запорожка област и потвърдиха напредъка си в граничната зона сред Донецка и Запорожка област. Публикуваните на 9 октомври геолокационни фрагменти демонстрират, че украинските сили напредват североизточно от Микилске (на 3 km югоизточно от Вухледар и на към 30 km югоизточно от Велика Новосилка).

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са постигнали непълен триумф наоколо до Андреевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Руски боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали западно от Новофедоровка (на 15 км североизточно от Роботин и на 6 км североизточно от Върбове).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР