Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата де минимис,

...
Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата де минимис,
Коментари Харесай

Пчеларите ще получат финансова подкрепа по „де минимис”, ако се потвърди намалено производство на мед


Възможно е пчеларите да бъдат подкрепени по схемата „ де минимис ”, откакто се направи разбор, който да удостоверява изказванията им за понижено произвеждане на мед, най-много поради климатичните условия тази година. Това сподели министърът на земеделието Румен Порожанов по време на формалното разкриване на Деня на българския производител, което се организира в магазин на комерсиалната верига „ Метро “ в София. Събитието е част от акцията на министерството “Аз поддържам българските производители, поддържа ги и ти! ”

По думите на Порожанов има разминавания в показаните данни за смъртност при пчелите от Българската организация по сигурност на храните и тези на пчеларите. “Имаше среща при зам.-министър Янко Иванов и по данни от Агенцията по храните смъртността напълно не е 30%, както афишират пчеларите, а тя клони към нулата. Или по някакви аргументи пчеларите не афишират всички смъртни случаи ”, сподели Порожанов.

Той посочи, че е упълномощил да се направи разбор на добитото количество мед през 2018 година, защото през 2017 година е регистриран спад в производството му. „ Ако този разбор откри, че по-малкото количество мед утежнява до сериозно равнище финансовото положение на пчеларите, ще им бъде предоставена единствената законово допустима помощ по схемата „ де минимис “, изясни Порожанов.

Земеделският министър акцентира, че в бранш „ Пчеларство “ са подхванати редица ограничения за стабилизирането му, като една от тях е възбраната за потреблението на неоникотиноиди, които усилват смъртността при пчелите. Той добави, че е нужен прецизен надзор за спазването на рестрикциите.

На събитието “Метро ” показа актуализирания си щанд за пчелни артикули, на който се оферират 52 асортимента български мед. “От две години създаваме програмата „ Отгледано с грижа в България ”, с цел да можем да поддържаме българските производители в основаването на артикули, които резервират достоверния български усет. Днес съм доста благополучен, че програмата се развива стабилно и в нея вземат участие 300 български аграрни производители с над 500 продукта ”, сподели Атила Йенисен, основен изпълнителен шеф на “Метро България ”. “Ако комерсиалните вериги се конкурираме в това да поддържаме локалните производители и фермери, това ще е най-полезната конкуренция за страната ”, заключи изпълнителният шеф на “Метро ”.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР