Възможно е нахлуване на руски войски в Украйна - това

...
Възможно е нахлуване на руски войски в Украйна - това
Коментари Харесай

Танкове и десетки хиляди войници: Русия се готви да нахлуе в Украйна? |

Възможно е навлизане на съветски войски в Украйна - това предизвести държавното управление в Киев в навечерието на срещата сред външните министри на страните от НАТО. „ При най-лошия сюжет Русия може да се опита да подкопае архитектурата за сигурност, която породи в Европа след края на Студената война - и за следващ път със мощ да прекрои границите, както го направи към този момент в Грузия през 2008 година и през 2014 с анексията на Крим и войната в Донбас “, съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

" Голям сегмент военни дейности в Черно море "

Кулеба добави, че в случай че Руската федерация в действителност нападне Украйна, военните дейности ще се водят и в Черно море, а това значи, че агресивното държание на Русия се трансформира в проблем освен за Украйна, само че и за други прилежащи и партньорски страни (България също е една от тези страни - бел.ред.).

„ Потенциалната военна интервенция на Русия ще включва огромен сегмент военни дейности в Черно море. Ето за какво Румъния и другите черноморски сътрудници, съгласно нашето виждане, би трябвало да са разтревожени от проектите на Русия по този начин, както е разтревожена и Украйна. И да упорстват за сдържането на Русия, както го вършим и ние. Проблемът е общ “, сподели Кулеба.

Вече от месец западните медии оповестяват за скупчването на съветски войски по украинската граница. Подобно нещо се случи и напролет, само че тогава експертите го оцениха по-скоро като проява на мощ. Днес обаче тайните служби на Съединени американски щати считат, че военните мерки по руско-украинската граница може да са подготовка за навлизане в Донбас. Редица интернационалните наблюдаващи разказват вероятните сюжети: навлизане в Донбас „ по покана “ на непризнатите тамошни републики - или пък без „ покана “, с цел да „ се защитят правата на руснаците там “.

Москва отхвърля всички обвинявания, че се готви да нападне Украйна и от своя страна упреква НАТО, че усилва военното си наличие покрай нейните граници.

В същото време срещата на НАТО неслучайно е планувана в Рига - точно с цел да покаже единството на 30-те държави-членки във връзка с нападателните дейности на Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през последните седмици на няколко пъти предизвести, че Русия струпва хора и оръжие по украинската граница. Той приказва за десетки хиляди бойци, за танкове, дронове и електронни оръжейни системи. „ Ако Русия използва мощ против Украйна, това ще има последици “, предизвестява Столтенберг. Засега обаче не е ясно по какъв начин НАТО има намерение да реагира на едно съветско навлизане в Донбас. В момента мнозина си напомнят за анексията на Крим през 2014 година, когато НАТО си остана в ролята на въздържан наблюдаващ.

Украйна не членува в НАТО, само че все пак външният ѝ министър Дмитро Кулеба взе участие като посетител на срещата в Рига. Той несъмнено ще сложи и въпроса по кое време неговата страна най-сетне ще може да стартира договаряния за участие в НАТО. Тази тематика е изключително гореща. Киев внесе молбата си още през 2008 година, само че приемането на Украйна в Алианса е малко евентуално, защото може да разклати европейската архитектура на сигурността с непредвидими последици. А Кремъл изрично възразява против такова участие.

Пълно безмълвие сред Русия и НАТО

В момента сред Русия и НАТО царува цялостно безмълвие, тогавашните дипломатически канали са запушени, а това е рисково. След абсурда с хипотетични съветски шпиони в Главната квартира на НАТО в Брюксел Русия затвори своето дипломатическо посланичество там. Вече не заседава и Съветът НАТО-Русия.

Мълчанието сред Кремъл и Алианса поражда и други проблеми - да вземем за пример по отношение на мигрантската рецесия по беларуско-полската граница. Държавите-членки на НАТО Полша, Латвия, Литва и Естония настояват, че от Беларус поражда опасност за границите им. Те считат, че Путин е единственият политик, който може да повлияе върху беларуския управник Лукашенко.

На диалозите в Рига евентуално ще стане дума и за укрепване на войските на НАТО в Полша - тази тематика повдигна самото държавно управление във Варшава.

*
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР