Възможно е да попаднете на шаран, който не е пресен.Важно

...
Възможно е да попаднете на шаран, който не е пресен.Важно
Коментари Харесай

Как да познаем пресния шаран за Никулден

Възможно е да попаднете на шаран, който не е свеж.

Важно е да познаете рибата по външни белези.

Най-важно е да обърнете внимание на очите и хрилете.

Очите на рибата би трябвало да са бистри, а хрилете нежно розови до яркочервени. Обърнете внимание и на коремната част на рибата – тя би трябвало да е плоска, а не подута, написа 1001 предписания. Подут стомах подсказва за хранене с несъответствуваща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Когато го натиснете с пръст, то незабавно още веднъж възстановява формата си.

До 5 лв. стига таксата за разчистване на рибата в магазини в София.

Така дни преди Никулден стартира всеобщото търсене на шаран за трапезата. Цената на кг е от 6 до 12 лв. в различнитемагазини, като някои го предлагат непосредствено изчистен на малко по-висока цена, а други желаят сред лев и 5 лв. за услугата, прецизира „ Телеграф “.

В рибните магазини в столицата килото се продава за 10,80 лв., а рибата излиза към 2 кг. Има и по-дребни екземпляри, които са към 500 година

Търговските вериги пък го оферират на цени от 6 до 8 лв. за кило, само че изчистен.

Борса

Най-старата рибна борса по Дунав – тази в Тутракан, предлага пресния шаран за 10,50 лева килото, само че при покупка на по-големи количества има отстъпка, показа проверка. В рибните магазини обаче цената скача най-малко с левче, само че пък почистването и транжирането е гратис.

В рибната борса в Тутракан сомът коства 16 лв. за кг, а толстолобът е 6 лв.. Проверка в огромен рибен магазин в Русе сподели, че шаранът е 11,50 лв., сомът – 17 лв., а толстолобът – 7,90 лв..

Благоевград остана без рибарник преди няколко години, който се намираше в „ Струмско ”. Там до последно цените бяха в действителност национални, хиляди хора от целия район купуваха шарани, сомове и толстолоби. В някои водоеми в Пиринско обаче не престават да продават жива риба, шаранът се предлага за по 6-7 лв. за кг, толстолобът е сред 4 и 5 лв. за кг.

Шаранът в хипермаркетите се предлага сред 6 и 7 лв. за кг. Има и пъстърва, която се търси от хората, тя е на промоция и върви по 10 лв. за кг. „ Сега се избират и други типове риба. Зависи кой каква обича да хапва. Някои клиенти даже си купуват замразена скумрия, тъй като парите им са ъгъл “, разкриват магазинери.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР