Възможно е да ни нападнат няколко едновременноГоворим за грип и

...
Възможно е да ни нападнат няколко едновременноГоворим за грип и
Коментари Харесай

Как да различим вирусите

Възможно е да ни атакуван няколко по едно и също време
Говорим за грип и ковид, само че с изключение на тях към нас шетат риновируси, метапневмовируси, аденовируси, ентеровируси… Как да разберем кой от тях е провокирал нашата зараза?

Острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) са огромна група от болести. Вирусите, които ги предизвикват, принадлежат към напълно разнообразни групи, фамилии, те даже не са свързани. В същото време се демонстрират по сходен метод с тази разлика, че в едни случаи доминират избрани признаци, в други – по-различни. 

Според експерти грипът и Ковид-19 нормално се характеризират с бързо повишаване на температурата до високи стойности. Смята се, че това става по-рядко при други ОРВИ, само че се случва, че аденовирусната зараза също способства за повишение на телесната температура. Следователно високата температура не разрешава тъкмо да се дефинира дали е грип или нещо друго.

Класическият грип се характеризира със признаци като болки в мускулите, ставите, костите и главоболие. Но вирусологията се трансформира, както и възприемчивостта на популацията, имунният отговор и надлежно клиничната картина.

Циркулиращите тази година респираторни вируси и метапневмовируси засягат по-често долните дихателни пътища, риновирусите - горните. Грип и Ковид могат да поразят и едните, и другите дихателни пътища. Но единствено по мястото на промените не е допустимо да се каже от какво тъкмо е болен човек. Освен това в тялото може да е проникнал повече от един вирус.

Смесената зараза, когато болестта се предизвиква от няколко вируса по едно и също време, не е извънредно. Човек може да се болести по едно и също време с грип и риновирус да вземем за пример.

Тази година в Северното полукълбо чакаме да доминира грип А(H1N1), по-известен като свински. Разграничаването му от другите разновидности на грип единствено по признаците е доста мъчно, тъй като те са сходни: висока температура, болки в гърлото, кашлица, обща уязвимост, неразположение, главоболие, болки в тялото.

Що се отнася до Ковид, той също става все по-труден за разграничение от грип и други ОРВИ. Ако при започване на пандемията коронавирусната зараза можеше да се разпознае по присъщата за нея загуба на подушване и частично усет, то с появяването на нови варианти тези признаци започнаха да се появяват по-рядко.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР