Възможно е България да не влезе в еврозоната на 1

...
Възможно е България да не влезе в еврозоната на 1
Коментари Харесай

Николай Василев: Възможно е да не влезеmm в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Възможно е България да не влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година Това съобщи някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев по Nowa News. Той посочи, че датата към момента е постижима.

Василев назова „ перверзна мярка” решението на държавното управление да наложи мораториум върху цените на тока за битовите консуматори. Според него замразяването на цените субсидира доста повече богатите хора и доста по-малко обществено слабите.

На въпроса „ Адекватни ли са дейностите на българското държавно управление за преодоляването на енергийната рецесия?” Василев отговори „ Частично”. По думите му макар, че всички са знаели, че след експлоадирането на войната в Украйна, Русия може да спре газа, България се е оказала страната с най-празно вместилище. Според някогашния министър на стопанската система западните страни считат България за страната с най-слаба и променлива позиция.

„ Ако с едно от двете горива има проблем, това не е нефтът, а газът. Там сме доста мощни и желаеме да се отървем вечно от „ Газпром”, а с нефта – сме противоположното. Това е политически ход повече, в сравнение с стопански ", твърди Николай Василев.

Именно прекратените газови доставки станаха мотив за чуването на премиера Кирил Петков в Народното събрание.

По мотив опасенията на опозицията у нас, че в търговията с газ ще се появят медиатори, някогашният вицепремиер съобщи, че обстановката, в която се намираме, е композиция сред незадоволително дейно ръководство и евентуални користни ползи.

„ Посредници ще се появят. Можеше вероятно по различен метод да се изиграе тази обстановка. Например, „ Булгаргаз” по-рано да си беше приключил работа и да се изпълни хранилището”, счита Василев.

Според него Бюджетът на България сега е „ извънредно разхитителен” и е най-големият в историята ни. В същото време, по думите му, инфлацията у нас е сериозна и всеки от нас я усеща.

„ Ролята на страната не би трябвало да бъде на комунистическа страна майка-хранилница, която да замразява цени, да има от ден на ден държавни предприятия и да се меси в работата на пазара и пазарната икономика”, безапелационен беше някогашният стопански министър. Според него най-хубавият метод да се преборим с инфлацията е да се обезпечи висок стопански напредък.

„ Той не пада от небето. Става с промени, които няма. Става с мощно стимулиране на вложенията, каквито няма. На износа, на туризма”, изясни Николай Василев и акцентира, че е срещу отпадането на акциза за електрическата енергия и природния газ. Според него е по-добре казусът с високите цени да бъде решен посредством увеличение на приходите, с цел да могат хората да си заплащат сметките.

„ Обратното води до мощно понижаване на приходите в бюджета”, сигнализира специалистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР