Възможен ли е мост между миналото и бъдещето? Възможно ли

...
Възможен ли е мост между миналото и бъдещето? Възможно ли
Коментари Харесай

На 10 август започва третото издание на фестивала Open Buzludzha

Възможен ли е мост сред предишното и бъдещето? Възможно ли е един от най-ярките знаци на комунистическото ни минало да бъде видоизменен в пространство за просвета, музика и модерни събития?

На 10 август стартира третото издание на фестивала Open Buzludzha.

„ Подготвили сме богата стратегия както през нощта, по този начин и денем. Ще има три подиуми. Концертите ще бъдат до зори, а самата постройка ще бъде осветена с 3D Mapping. Изживяването ще бъде галактическо. Посетителите могат да видят дали ще излети паметника на „ Бузлуджа ". Това, дружно със звездното небе и Млечния път - ще бъде извънредно преживяване. Ще има и горска сцена във вековната гора ", сподели в предаването „ Тази неделя " арх. Дора Иванова от Фондация „ Проект Бузлуджа ".

„ Сградата сплотява. Обединихме стотици специалисти, доброволци, културни организации, общини. Фестивалът се организира с поддръжката на Община Казанлък. Национален фонд „ Култура " ни поддържа. Тя има силата да сплотява. Тя е спорен обект, основана е за пропагандни цели. Нашата цел е историята да бъде помнена и да знаят какво се е случило, а поколенията да имат вярното сериозно мислене към предишното и да построяват такова към сегашното. Самата постройка е впечатляваща като архитектурно създание. Може да има нов живот като място за модерно изкуство ", добави тя.

„ С екипът ни работихме доста години. Изготвен е проект за запазване и ръководство на постройката. Той включва разбор на структурата и бъдещите вероятни функционалности на постройката. Имаме тактика по какъв начин тя да бъде стабилно опазена във времето. Най-спешното нещо беше да спрем разрухата на мозайките. Вече има покриви над тях, бяха обработени и не се разпадат. Миналата година изготвихме план за обезопасяването на постройката и е въпрос на административно решение тя да бъде отворена за гости ", добави Дора Иванова.

„ Много са обектите, които припомнят не са подвиг, а за сложни интервали от историята. Затова са значими. Поколенията, които не са претърпели тази контузия и този интервал, оценен по един или различен метод, те би трябвало да схванат какво се е случило. Няма по какъв начин да изтрием историята - тя е такава, каквато е ", уточни Иванова.

бТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР